Žena s migrénou není hysterka a muž s migrénou není hypochondr

24. květen 2015

Trápí miliony lidí po celém světě, mnohem častěji ženy než muže. Způsobuje nejen urputné bolesti hlavy, ale provází ji také nevolnost, zvracení, zvýšená citlivost na světlo a zvuk, deprese a podráždění. Migréna.

„Je migréna dědičná? Můj syn na ni už léta trpí, můžou mít podobné problémy i jeho děti?“ ptala se posluchačka ve vysílání. Odpověď MUDr. Andrey Bártkové z Neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci byla jednoznačná: „Ano, rodinné dispozice nehrají sice jedinou, ale velmi zásadní roli. Proto je dobré, aby děti nežily ve stresu.“

Migrénu v žádném případě nepodceňujte

Rozhodně je dobré naučit se jí předcházet. Vysledovat spouštěcí mechanismy. U někoho je to už zmíněný stres, u někoho kouření, nervozita, cestování, změny počasí, alkohol, čokoláda, citrusové plody nebo kofein. Je to velice individuální, vše je dobré podrobně probrat s lékařem.

Pacienti s migrénami nejsou žádní simulanti. V okamžiku, kdy bolest udeří, se potřebují stáhnout do ústraní, lehnout si do šera a ticha. Většina bolestí trvá okolo čtyř hodin, mohou se ale protáhnout až na dvaasedmdesát hodin.

Migréna s aurou a bez aury

Lékaři rozlišují migrénu s aurou a bez aury. Aura funguje jako příznak začínajícího záchvatu migrény. Lidé zhruba hodinu před atakou vidí záblesky nebo mají výpadky zorného pole, někomu brní obličej, další pacienti mají třeba výpadky řeči, jsou dezorientovaní nebo zmatení. Migréně často předchází také časté zívání, častější potřeba na malou, uslzené oči nebo podrážděnost.

Bohužel zatím neexistuje úspěšná prevence migrény, lékaři doporučují, aby si pacienti vedli své migrénové kalendáře. Dají se tak zjistit všechny faktory, které migrénu spouštějí.

„Dobrý den, chtěla bych povzbudit všechny ženy. Trpěla jsem migrénami celý život a po přechodu se to začalo pomalu zlepšovat. Bolesti ustupují, nejsou tak časté. Takže vydržte,“ vzkázala jedna z posluchaček Apatyky Českého rozhlasu Olomouc těm ostatním.


autor: voj
Spustit audio