Žena z Jesenicka naletěla podvodníkovi. Chtěla investovat, ale přišla o půl milionu korun

28. prosinec 2022

Téměř o půl milionu korun připravili podvodníci jedenašedesátiletou ženu z Jesenicka, která se rozhodla investovat, aby zhodnotila své úspory.

Žena zareagovala na internetovou reklamu vybízející k výhodné investici, o peníze přišla po pokynech domnělého investičního poradce, informovala dnes ČTK policejní mluvčí Marie Šafářová. Obdobné případy jsou jedny z nejčastějších v kyberkriminalitě. Kriminalisté znovu apelují na lidi, aby byli obezřetní.

Ženě se stala osudným internetová reklama ohledně investic. „Záhy se jí ozval investiční poradce, který ji přesvědčil, aby si do svého počítače nainstalovala software pro vzdálený přístup. Pod záminkou investování od ženy postupně vylákal bezmála 500 tisíc korun. Když s ní později přestal zcela komunikovat, pochopila, že se stala obětí podvodníka a obrátila se na policii,“ uvedla policejní mluvčí.

„Za žádných okolností neposkytujte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače, tabletu nebo mobilního telefonu.“
Policejní mluvčí Marie Šafářová

Případ policisté vyšetřují jako podvod a trestný čin neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací, za který pachateli hrozí až pětiletý trest.

Policisté znovu apelují na lidi, aby byli obezřetní kvůli reklamám slibujícím podezřele vysoké zisky. Podvodníci si podle nich platí reklamní kampaně s odkazy na svoje podvodné stránky. Reklamy se tak mohou objevit i na prověřených webech, uvedla Šafářová. Doporučují rovněž ověřit si věrohodnost investičního poradce. Za žádných okolností neposkytujte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače, tabletu nebo mobilního telefonu,“ dodala Šafářová.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio