Zhotovitel odřekl zakázku, stavba pořád stojí. Vedení Mohelnice řeší, co dál se stavbou nové knihovny

23. leden 2023 09:49

Místo moderního kulturního střediska jenom oplocený výkop. Tak to vypadá po zhruba roce a půl od zahájení stavby knihovny v centru Mohelnice. Práce na nové budově za desítky milionů korun téměr celý loňský rok stály. Zhotovitel se nakonec rozhodl, že zakázku nedokončí a vedení města tak bude muset najít nového.

„Pořád to prostě stojí a nic se nehne. Byl tady už jeřáb, který tady stál, a nic se nehnulo. Ten už tady naštěstí není. Hodně lidí se na to tady zlobí,“ kroutí hlavou například paní Lucie. Stejně mluví i mladá maminka Michaela, která doufá, že se práce na knihovně co nejdříve zase rozjedou. „Moje mladší dcera miluje knihovnu. Využijí to školy, školky, bude to super. Dosavadní knihovna už je malá a zastaralá, chtělo by to něco modernějšího,“ zmiňuje Michaela.

První zpoždění nabrala stavba knihovny už předloni, kdy bylo potřeba nad rámec původního projektu staticky zajistit sousední budovu radnice. Na to se ale začaly nabalovat další komplikace, kvůli kterým stavební firma nebyla podle starosty Pavla Kuby z uskupení Mohelnická demokracie schopná s pracemi dále pokračovat.

Cenový šok, pak odliv zaměstnanců

„Nejdřív to byl ten cenový šok, který nastal v důsledku toho, že najednou nebyl stavební materiál. Na začátku roku 2022, kdy se po zimě plánovalo spuštění prací, došlo k válce na Ukrajině a úbytku zaměstnanců, takže těch vlivů bylo hodně,“ uvádí Kuba.

Nejprve to vypadalo, že by se práce mohly naplno znovu rozjet v listopadu 2022. Ani tento termín se ale nepovedlo dodržet a zhotovitel podle starosty městu oznámil, že od projektu odstupuje. „Myslím si, že k rozhodnutí, že nebudou stavět, mohli dospět o tři čtvrtě roku dřív. Zbytečně jsme si způsobili vzájemné problémy,“ konstatuje starosta Mohelnice.

Na žádost o vyjádření pro Český rozhlas společnost Eurogema, která měla zakázku na starosti, nereagovala. Město teď plánuje vypsat nové výběrové řízení na zhotovitele. Starosta předpokládá, že zakázku se už nepovede vysoutěžit za stejnou cenu a celá investice se prodraží.

„Myslím si, že k rozhodnutí, že nebudou stavět, mohli dospět o tři čtvrtě roku dřív.“
Pavel Kuba, starosta Mohelnice

„To znamená, že my když vysoutěžíme nového zhotovitele, tak ten rozdíl mezi starou a novou cenou budeme žádat soudně po společnosti Eurogema,“ doplňuje Pavel Kuba s tím, že pokud by se nového zhotovitele povedlo vybrat dostatečně rychle, knihovna by mohla být hotová začátkem příštího roku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio