Zhruba v polovině je oprava varhan kostela v Bludově na Šumpersku. Kdo renovaci inicioval?

12. říjen 2023 10:21

Památkově chráněný kostel Božího Těla v Bludově na Šumpersku by mohly po více než třiceti letech znovu rozeznít původní varhany z konce 19. století. S iniciativou na opravu poškozeného nástroje přišli nedávno členové spolku pro Kostelíček Božího těla.

Renovace významných varhan je zhruba v polovině, aby byla úspěšná je zapotřebí restaurovat takzvanou vzdušnici. „Vzdušnice je vlastně zařízení, které opouští po stisku klávesy vzduch ke konkrétní píšťale. Ta vzdušnice je teď rozpracovaná, protože při předchozí opravě a vlivem také dřevokazného hmyzu je ta původní bohužel nerestaurovatelná, proto děláme repliku,“ doplňuje Boris Mitlener, varhanář. 

Varhany byly ve velmi špatném stavu

Na obnovu památkově chráněných varhan dohlíží také členové Arcibiskupství olomouckého. „Ty varhany byly ve velmi špatném stavu. Bylo tam několik zásahů v několika vrstvách, které spíše vedly k devastaci toho nástroje. Takže několik roků se uvažovalo, jak vůbec uchopit toto restaurování varhan,“ říká Jan Gottwald, organolog Arcibiskupství olomouckého.

Záchranu varhan financuje s pomocí dárců i spolek pro Kostelíček Božího Těla. Zatím se jeho členům podařilo sehnat prostředky, které pokryjí první část oprav. Na další etapy spolek aktuálně vyhlásil sbírku s možností adoptovat si jednotlivé píšťaly. „Je to na našem webu. Tam se zjistí, jaká píšťala, jaká velikost. Každá je oceněná jinak a lidé si ji mohou adoptovat. Náklady celkových varhan jsou milion a půl korun. Potřebujeme získat zhruba 700 tisíc korun,“ uvádí Jitka Snášelová, členka rady spolku pro Kostelíček Božího těla.

Pokud bude sbírka úspěšná, obnovené varhany by se mohly v Kostele Božího Těla rozeznít znovu roce 2025.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio