Židovská obec usiluje o prohlášení náhrobků z bývalého židovského hřbitova ze kulturní památku

24. srpen 2016

Po zničeném židovském hřbitově v Prostějově by židovská obec ráda nechala na seznam kulturních památek zapsat i jednotlivé náhrobky. Zatím jich našla tři desítky. Společně s památkáři je teď zapisují a hledají, komu patřily.

Náhrobky si po zničení pietního místa rozebrali lidé v okolí, vydláždili jimi dvory nebo je použili jako vstup do kurníku. Židovská obec část z nich našla a teď usiluje o jejich zapsání. Doufá také, že se ozvou další lidé a náhrobků se podaří zachránit co nevíce.

„Pro indentifikaci náhrobků používáme jednak materiály pohřebního bratrstva z počátku 20. století, používáme dobové matriky a zároveň používáme unikátní fotografie, které jsou pravděpodobně z roku 1943. Je na nich zachycen hřbitov těsně před zničením,“ říká Tomáš Jelínek, který americkou židovskou organizaci v Čechách zastupuje. Náhrobky teď spolu s památkáři zapisuje.

„V současnosti tato věc aktuální je. Ministerstvo kultury ji řeší. Nedávno nás obeslali dopisem, abychom se náhrobním kamenům z hlediska návrhu na prohlášení věnovali,“ potvrzuje Iva Orálková z Národního památkového ústavu v Olomouci.

„Dochoval se nákres, podle kterého vidíme, kde kdo byl pohřben. Víme, že ta původní podoba toho místa byla jiná,“ dodává Orálková.

Podle Tomáše Jelínka mají lidé na Prostějovsku doma stovky náhrobků: „Bylo 1924 náhrobků. My v této chvíli máme informaci ke třiceti z nich. Každý si může spočítat, že je to vlastně asi jedno a půl procenta. Lze očekávat, že další stovky náhrobků skončily někde na Prostějovsku.“

Lidé už náhrobky objevili například na svém dvoře.

„Byly použity jako dláždění, byly použity jako stavební materiál pro hospodářské budovy. To jsou ty podoby, ve kterých je možné ty náhrobky objevit,“ dodává Jelínek a doufá, že další náhrobní kameny se podaří zachránit.

autor: tas
Spustit audio