Židovskou historii Prostějova přibližuje návštěvníkům a obyvatelům města nový virtuální průvodce

25. červenec 2023 16:03

Příznivci židovské historie můžou od této turistické sezony v Prostějově využívat služeb virtuálního průvodce. Funguje prostřednictvím aplikace v mobilních telefonech.

Židovskou historií Prostějova provází v letošní sezóně návštěvníky města mobilní aplikace, kterou nechal vytvořit spolek Hanácký Jeruzalém. V aplikaci najdou lidé podle Jany Gáborové ze spolku Hanácký Jeruzalém celkem jedenáct zastavení.

„V tomto případě je výhoda, že si člověk může projít celý ten okruh individuálně. Může začít, kde chce, nebo se může na některé zastavení třeba i vrátit,“ popisuje Gáborová.

V tomto případě je výhoda, že si člověk může projít celý ten okruh individuálně.
Jana Gáborová ze spolku Hanácký Jeruzalém

Mezi zastavení patří například Školní ulice, kde v minulosti stávaly židovské domy. V aplikaci si lidé můžou prohlédnout například dobové fotografie a další bonusové materiály.

„Jsou to například slavní rodáci z ghetta. On to nebyl jenom Edmund Husserl, ale například i Max Fleischer, známý vídeňský architekt, ale taky rodák z Prostějova, architekt synagog nebo Lola Beer Ebner, první dáma izraelské módy. Dále je tam řeč o Gideon Brecherovi, což je náš další významný rodák,“ zmiňuje Gáborová.

Zajímavosti formou hry a plnění úkolů

Právě Gideon Brecher se objevuje i v další aplikaci, kterou město letos pro návštěvníky připravilo. Určená je pro rodiče s dětmi, kteří v ní můžou stejně jako prostějovský lékař svést boj s cholerou.

„Válka s cholerou se odehrávala v Prostějově v roce 1866 po ukončení prusko-rakouské války, kdy do města táhli vojáci a s nimi přišla i tato smrtelná zkáza a nákaza. Celý příběh je založen na skutečné události,“ dodává Gáborová s tím, že děti i dospělí se tak formou hry a plnění úkolů dozví zajímavosti z historie města.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Nejnovější zprávy