Žijeme v době, kdy každý člověk bojuje o vlastní přežití, říká tanečník a choreograf Martin Dvořák

"Uměním proměňuj, formuj a povznášej sebe i druhé," tak zní motto 18. ročníku Mezinárodního festivalu ProArt 2021, který míří do Olomouce. Čtyřdenní dílnu pod názvem Emoce v tanci tu povede Martin Dvořák.

Zahájil pět a dvacátou sezóna své kariéry. Prohlašuje, že patří k lidem, kteří potřebují sbírat zkušenosti na mnoha štacích, proto pendluje mezi Vídní, Brnem a Prahou. „Je to pro mě zajímavý risk a výměna energií na různých místech,“ dodává.

Martin Dvořák je už osmnáct let ředitelem ProART festivalu, který se letos poprvé koná i v Olomouci. Nabízí divadelní, taneční, hudební, fotografické workshopy. Kurzy vedou např. Radůza, Ondřej Král, Hanny Firla, Andressa Miyazato nebo Ladislav Polák. „Chceme, aby se lidé propojovali skrz uměleckou tvorbu. Přihlásit se může opravdu každý, kdo si chce něco vyzkoušet, projevit se umělecky a obohatit se,“ vysvětluje.

Připravuje představení o Hugo Haasovi, které bude mít premiéru v listopadu. Na začátku nového roku se přesune do Kolína nad Rýnem, kde bude v operním představení Bouře hrát roli Kalibana. Stíhá psát i vlastní texty. Připravuje se tak údajně na budoucnost: „Až totiž jednou opustím taneční profesi, zůstanu u té činoherní,“ říká s úsměvem Martin Dvořák.

autor: voj
Spustit audio