Zimní sezona se naplno rozjela. V Jeseníkách už provozovatelé otevřeli i menší skicentra

28. prosinec 2021

V Jeseníkách se naplno rozjela zimní sezona. Nejvyšší moravské pohoří láká lyžaře do volného terénu, do upravených bílých stop i na sjezdovky. Vedle velkých skicenter lidé můžou zamířit i do menších, níže položených areálů. Například do Lipové-lázní.

Takový lyžařský oddíl z Brna jezdí do Lipové-lázní během svátků už řadu let. Na první trénink svého týdenního soustředění dorazila zatím do areálu Miroslav asi polovina party. „Je nás devatenáct. Jsme poloprofesionální, takže musíme makat“ uismívá se jeden z vedoucích oddílu Michal Filkuka a mezitím svolává všechny na malou rozcvičku.

Celá skupina je ubytovaná v nedalekém penzionu, brzy je doplní další. „Máme to každý den rozdělené na pětihodinové tréninky kromě Silvestra a 1. ledna. Co se týká obědů, všichni dospělí jsou očkovaní a děti se prokazují PCR testy,“ uvádí jedna z maminek paní Hana.

I ostatní dospělí lyžaři by měli dle aktuálních epidemiologických opatření doložit při nákupu skipasů svou bezinfekčnost. A to certifikátem o očkování, nebo prodělané nemoci v posledních šesti měsících.

SKI CENTRUM Miroslav v obci Lipová-lázně

„Kontrolovat to má za úkol paní pokladní. Všichni to mají,“ dodává spokojeně majitel skiparku Miloš Hladký. Sjezdovky měl majitel zasněžené už před Vánocemi, nebyla ale potřeba rozjíždět lanovku. „Když jsem sledoval okolní střediska, tak počty lidí byly opravdu tak mizivé, že kdybychom to pustili všichni, tak máme každý pět lidí,“ dodává.

Silné mrazy v posledních dnech svahům podle Hladkého výrazně pomohly. Stejně jako provozovateli druhého střediska v obci poblíž lázní Pavlu Bráblíkovi. 

Kdy on začal zasněžovat? A jak vidí další dny na horách? Poslechněte si v reportáži Andrey Švubové.

autor: aja
Spustit audio