Zkusme dětem nabídnout to, co mobil nikdy nenabídne, radí dramaterapeut Martin Dominik Polínek

8. červenec 2022

Dramaterapie a teatroterapie nejsou vyloženě a jen o hraní rolí. Roli v dramaterapii ovšem rozhodně zastávají pohyb, dotyk, ale i sdílení zážitků, společná práce a komunikace.

Martin Dominik Polínek

Rozpovídat nekomunikativní klienty, odnaučit je strachům a úzkostí nebo aspoň zkusit nahradit to, co z podstaty onemocnění schází například autistům. I to zkoušejí dramaterapeuti.

Jak na naše potomky?

„Netlačit, nenutit na sílu a sám zkusit nebýt sklíčen, pokud intenzivně toužím dítě zabavit, a ono nereaguje nebo se ještě zapře a trucuje. Tlak vyvolá protitlak a cestu do slepých uliček,“ čerpá terapeut Polínek ze zjištění i praxe své i svých kolegů od nás a ze světa. „Paradoxně mysleme nejdříve sami na sebe a zkusme především zabavit či zaměstnat sebe – bavíme-li se my a je-li to přesvědčivé, je tu často velká šance inspirovat, motivovat či dokonce strhnout okolí,“ upozorňuje dramaterapeut Polínek.

„Paradoxně mysleme nejdříve sami na sebe a zkusme především zabavit či zaměstnat sebe.“

Dramaterapeut Martin Dominik Polínek

V případě obav z nadužívání telefonu či počítače pak doporučuje zamyslet se řádně nad tím „co mobil neumí“ a nabídnout dětem právě to zajímavé, to pěkné a zejména to lidské, co zkrátka telefon nikdy nedokáže.

Pamatujme na Maslowa

„Vzpomeňte si na má slova,“ říkávají moudří. V psychologii i dramaterapii se odkazuje i na vědce Abrahama Maslowa a především jeho model nasycení a uspokojování lidských potřeb od základů – a to doslova. „I v naší terapii pracujeme s Maslowovou pyramidou lidských potřeb poukazující na nutnost mít zabezpečeny základní potřeby a pak postupovat k dalším úrovním pyramidy potřeb,“ potvrzuje terapeut a speciální pedagog v Apatyce. 

autor: Bořek Volný
Spustit audio