Zlaté časy hernám skončily. Města v Karlovarském kraji výrazně omezila hazard

13. červenec 2018 16:30

Velká města v Karlovarském kraji v posledních letech výrazně omezila hazard. Počet heren se buď radikálně snížil, nebo se zakonzervoval. Na příjmech měst se to přitom výrazněji neprojevilo, zjistila ČTK.

V Karlových Varech bylo před regulací asi 100 míst, kde se provozoval hazard, herny, kasina nebo i jen samostatné výherní automaty. „Akceptovali jsme odborný názor, a osobně ho sdílím, že nulová tolerance nevede k potlačení hazardu, ale jen k černým hernám a ztrátě kontroly nad situací. Proto myslím, že regulace o dvě třetiny byla rozumným krokem a pro situaci ve městě prospěšným. Od doby regulace v zásadě neřešíme problémy s hazardem," řekl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

Počet heren se snížil na 32 a herny navíc musí splňovat velmi přísná pravidla, aby o povolení provozovat automaty nepřišly. Výrazný úbytek peněz z hazardu přitom město nezaznamenalo a i po snížení počtu heren výnosy z hazardu překračují odhady v rozpočtu města.

„Do budoucna, pokud se bude měnit počet míst, tak jedině dolů. I na základě pravidel pro místa, kde je hazard možné provozovat, došlo k dalšímu ponížení počtu heren až na současných 24, včetně kasin," dodal Kulhánek s tím, že do lázeňského města tento typ zábavy patří, ale s pevně stanovenými pravidly.

V Sokolově v roce 2014, když zákon dal obcím možnost hazard regulovat, spočítali herny a došli k číslu 31. „Od té doby jsme se usnesli, že se jejich počet zvyšovat nebude. A to se také dodrželo. Naopak z jedné herny se stala restaurace," popsal situaci starosta Sokolova Jan Picka.

V Chebu byl před regulací hazard velkým problémem, a to hlavně negativní sociální a kriminální jevy, které se na ně vážou. Město postupně vyhláškami omezilo místa, kde se automaty mohou provozovat a výrazně omezilo i provozní dobu.

„Městu se podařilo na základě městské vyhlášky vytlačit hazard z města do mimoměstských lokalit. Tím došlo také ke snížení nežádoucích jevů s tímto spojených," shrnul starosta Chebu Zdeněk Hrkal.

zdroj: ČTK
Spustit audio