Zlaté pravidlo grafologie zní: nic se nesmí vyvozovat z jednoho znaku

6. březen 2018
Právní poradna

„Jen písmoznalectví u nás funguje jako soudní disciplína, jeho posudek má hodnotu důkazní, grafologický bohužel ne,“ říká grafoložka Helena Veličková.

Písmo zahrnuje obrovské množství grafických nebo grafologických znaků, které jsou výmluvné. Těch, kterými se může grafolog zabývat, je zhruba 100 až 130. „Je to například tlak, velikost, sklon, orientace doprava nebo doleva, oblost, hranatost a řada dílčích znaků jako křížení nebo zavinutí. Všechny zkoumat nemusíme, ale začátečník by to měl dělat velice pečlivě a ověřovat si vztahy mezi jednotlivými znaky,“ vysvětluje Helena Veličková.

Z písma se dá poznat, že má člověk násilnické sklony, sadistické rysy, tendence k šikaně a tyranizování jiných lidí nebo i k sexuálnímu zneužívání. „Strávila jsem teď spoustu času v archivu olomouckého krajského soudu, kde jsem procházela rukopisy pachatelů různých zločinů z doby první republiky. Bylo jich několik stovek, zpracovala jsem je do knihy Zločin v písmu, která zanedlouho vyjde,“ dodává známá grafoložka.

autor: voj
Spustit audio