Zlín plánuje nové silniční napojení průmyslové zóny Zlín – východ

11. prosinec 2019 14:29

Podle projektu, jehož stavební povolení město očekává v příštím roce, dojde mimo jiné k zaslepení mostu přes železniční přejezd a vznikne také nové parkoviště.

Zlínská radnice plánuje nové silniční napojení průmyslové zóny Zlín - východ a navazující opravy na komunikacích. V Přílukách by měl být dopravní uzel.

„V plánu je vybudování přestupního terminálu skládajícího se ze zastávek MHD, zastávky meziměstské autobusové dopravy, zastávky vlaku a záchytných parkovišť pro automobily i kola P+R a B+R,“ uvedl radní Michal Čížek (ANO). P+R (anglicky park and ride) je forma přepravy s návazností individuální automobilové dopravy na veřejnou hromadnou dopravu. Spočívá v budování záchytných parkovišť v blízkosti zastávek MHD nebo jiných terminálů veřejné dopravy.

Vizualizace nového napojení průmyslové zóny ve Zlíně

V B+R (bike and ride) navazuje cyklistická doprava na veřejnou hromadnou dopravu. Jde zejména o budování míst k bezpečnému odkládání jízdních kol v blízkosti nádraží či zastávek veřejné dopravy.

Kapacita plánovaného parkoviště by měla být asi 130 až 140 míst. Město v Přílukách plánuje také vybudování multifunkčního hřiště s umělým povrchem a osvětlením.

„Finální provoz záchytného parkoviště ještě musíme samozřejmě doladit, ale základní principy fungování víme už nyní. Chtěli bychom, aby cestující zaparkovaných vozidel mohli mít nárok na MHD zdarma anebo využití přepravy vlakem. Myslím si, že například pro obyvatele přijíždějící ze severovýchodu by tato možnost představovala velmi lákavý benefit,“ uvedl Čížek.

Kvůli výstavbě již začalo územní řízení, následovat bude stavební řízení. „V případě hladkého průběhu by mělo být stavební povolení vydáno v první polovině roku 2020,“ uvedl mluvčí. Město by chtělo na projekt získat dotace.

Počítá se s odstraněním současného mostu, který bude po dokončení nového přemostění nahrazen novou lávkou pro pěší, cyklisty a vozidla integrovaného záchranného systému.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související