Zlínský kraj oslavil dožínky

20. srpen 2011

Tisíce lidé přišly na náměstí v Kroměříži, aby oslavili letošní krajské dožínky. Akce se ve městě koná už popáté. Oslavuje se konec žní, přestože ve Zlínském kraji skoro třetina obilovin sklizená ještě není. Na vině je počasí.

Kroměřížské Velké náměstí v sobotu doslova praskalo ve švech. Tisíce lidí si nechtěly nechat ujít dožínky a někteří i zavzpomínali, jak to chodilo při těchto oslavách před desítkami let. „Dožínky probíhaly trochu jinak, byly prostší. Třeba kroje teď jsou všechny slavnostní, kdežto dřív byly pracovní,“ podotkla jedna z návštěvnic.

Dožínky oslavují konec sklizně. Ve Zlínském kraji je ale ještě značná část obilovin na polích. „V kraji jsou obiloviny sklizeny ze zhruba 57 procent. Kroměřížsko je na tom lépe, tam je sklizeno přes 70 procent,“ upřesnil ředitel kroměřížské agrární komory Milan Hebnar s tím, že řepka je v celém kraji pod střechou už všechna. Výnosy podle něj vzrostly o zhruba 10 procent.

Například Agrodružstvo Postoupky, které obhospodařuje asi 1 300 hektarů půdy, už má žně za sebou. Sklizeň ale letos trvala oproti jiným rokům déle. „Jsme zvyklí, že u nás žně trvají sedm dní. Tentokrát to byl celý měsíc a dva dny. Je to historicky nejdelší období, ve kterém jsme zvládli žně,“ postěžoval si šéf Agrodružstva Postoupky Jan Hašek. Na vině je podle něj deštivé počasí, které navíc zhoršilo kvalitu obilí.

autor: pes
Spustit audio