Žlučník bolí jako čert. Kdo to nezažil, neuvěří

27. červenec 2017

Je to sice malý, nenápadný orgán, dokáže ale způsobit spoustu problémů. Pacientů přibývá.

Žlučník je váček hruškovitého tvaru. Shromažďuje žluč, která je nezbytná pro trávení a vstřebávání tuků. Asi osmdesát procent žluče je transportováno do žlučníku, zbylých dvacet procent odchází do dvanáctníku.

Nejčastějším problémem je přítomnost kaménků ve žlučníku. Máme nedostatek pohybu, jíme málo zeleniny, neodpočíváme, nedržíme si váhu, stresujeme se. Výsledkem jsou právě kaménky.

„Bohužel je také skupina populace, která má k jejich tvorbě sklony,“ konstatuje docent Vlastimil Procházka, přednosta II. interní kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. A zajímavé je, že se s tímto problémem potká téměř 25% žen, jde totiž o záležitost hormonální.

Kameny nemusejí u spousty lidí způsobovat žádné problémy. Když se ale ozvou, stojí to opravdu za to. Kdo zažil žlučníkovou koliku, ví, že jde o velmi nepříjemnou bolest. Žlučníkové kameny můžou mít jeden milimetr, ale můžou zaplnit klidně celý žlučník.

Ucpané žlučovody, zánět nebo perforace žlučníku a rakovina žlučníku jsou další onemocnění, se kterými se setkáváme. Bez žlučníku můžeme žít, musíme ale dodržovat zásady zdravé výživy. Především se vyhýbat smaženým a tučným jídlům.

„Před dvaceti lety mi laparoskopicky operovali žlučník. Problémy mám v podstatě dodnes. Neměla jsem tam kaménky, ale bahníčko. Vyzkoušela jsem všechno – léky, kapačky, injekce, vyšetření jsou v pořádku, problémy cítím, přestože držím dietu,“ postěžovala si naše posluchačka.

„Bohužel problémy, které spojujeme se žlučníkem, se mohou týkat něčeho jiného. Třeba zažívacích potíží. Všechno v těle musí mít nějakou souhru, která nesmí být ničím narušená, pokud je, pak vnímáme problémy,“ říká docent Vlastimil Procházka.

autor: voj
Spustit audio