Změna financování ohrozí matriční úřady v menších obcích. Nově dostanou zaplaceno podle výkonu

23. červen 2018

Nový model financování matričních úřadů v Česku chce od ledna příštího roku nastavit ministerstvo vnitra. Úřady by tak od státu nedostávaly paušální částku podle počtu obyvatel, ale podle počtu jednotlivých výkonů. Některé samosprávy v regionu proto zvažují zrušení matriky. V Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku se naopak rozhodli tuto službu svým obyvatelům zachovat, a to i za cenu, že městys na ni bude muset doplácet.

Matrikářka Miroslava Pavlíková odemyká skříň s matričními knihami. „Máme tady knihy narození,“ ukazuje.

Matriční úřad v Hustopečích nad Bečvou slouží i okolním obcím. Hustopečští radní se rozhodli, že matriční službu zachovají, i kdyby měl městys na její provoz doplácet, potvrzuje tajemník Václav Vomáčka: „V Hustopečích matrika působí už několik staletí a není důvod, abychom ji kvůli nějakým finančním úsporám museli dnes rušit.“

Změna financování matričních úřadů by podle ministerstva vnitra měla státu ušetřit až 150 milionů korun ročně. Plánuje, že místo paušálu bude úřad dostávat platbu za výkon. „Matriky, které mají méně matričních zápisů, dostanou menší příspěvek za výkon. Naopak matriky, kde mají hodně matričních zápisů, kde mají třeba hodně narození, můžou mít ten příspěvek ve finále větší než v současné době,“ vysvětluje Petr Garláthy z olomouckého krajského úřadu.

S návrhem ale nesouhlasí Sdružení místních samospráv, říká jeho mluvčí Tomáš Chmela. „Protože se domníváme, že se jedná o ekonomický nástroj, který bude pro starosty menších obcí, které matriku mají, nevýhodný a může postupně vést k zániku této služby na venkově. Domníváme se, že daleko efektivnější je zavést základní paušál ve výši zhruba poloviny toho, co mají matriky v současnosti, a pak odměňovat za výkon,“ uvedl Chmela.

Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška ale jinou cestu nevidí: „Jiné návrhy nebo modely financování nejsou aktuálně ministerstvem vnitra připravovány.“

Některé obce na provoz matrik doplácet nechtějí, a rozhodli se je proto zrušit. Své žádosti musí ministerstvu poslat nejpozději do konce června.

autor: kra
Spustit audio