Znát dokonale Přerov a mít chuť pomáhat. To jsou základní požadavky pro řidiče senior taxi

15. březen 2017

Dokonale znát ulice Přerova a mít chuť pomáhat starším a nemohoucím lidem. To jsou základní požadavky pro práci řidiče přerovského senior taxi. Novou službu rozjíždí tamní magistrát už za dva týdny.

Stovky tisíc najetých kilometrů má za volantem auta najeto letos padesátiletý Tomáš Kasík. Jediný řidič přerovského senior taxi . Aby od dubna mohl rozvážet starší a méně pohyblivé obyvatele po městě, musel, stejně jako ostatní řidiči taxíků, složit předepsané zkoušky.

Margita Považanová, předsedkyně zkušební komise, v miniaturní zasedací místnosti přerovského magistrátu vítá řidiče několika taxislužeb. Všichni tu musí absolvovat pravidelné přezkoušení.

Jako poslední přichází Tomáš Kasík. Vybraný jediný řidič pro přerovské senior taxi. Je to štíhlý muž s veselým výrazem ve tváři, pro který s ním důchodci určitě budou rádi jezdit. Pokud se mu tedy podaří složit všechny potřebné zkoušky.

„Mě ta práce oslovila z toho titulu, že mám rád lidi a rád s nimi pracuji. Myslím si, že ta práce je smysluplná. Jsem rodilý Přerovan, tak to snad zvládnu,“ říká.

Než ale zasedne za volant, čeká ho přezkoušení. Nejdříve písemné a pak i to, které prověří jeho znalost místních ulic.

„Potřebujeme vědět, že opravdu zná místopis a dokáže se orientovat v městě Přerově,“ říká Margita Považanová.

Po necelé půlhodině je už jasno.

„Zkoušku jsem zdárně udělal. Dost jsem si oddechl, protože by to byla ostuda, kdybych to neudělal,“ usmívá se Tomáš Kasík a do plastové složky ukládá osvědčení o absolvování zkoušky.Své první zákazníky tak bude moct svézt už 1. dubna.

autor: kra
Spustit audio