Žně obilí na Hané končí. Výnosy jsou kvůli suchu zhruba o 10 procent nižší než loni

Průměrný výnos obilí v Olomouckém kraji klesl za poslední dva roky zhruba o jednu tunu na hektar. Zemědělci už letos sklidili asi čtyři pětiny osetých ploch, zejména ječmen a ozimou pšenici. Ještě jim zbývá sklidit jarní pšenici, žito, oves a tritikale, většinou ve vyšších polohách. Například v Unčovicích na Olomoucku už ale žně obilovin skončily. Výnos je podle místních agronomů kvůli suchu zhruba o 10 procent nižší než loni. Jinde může ztráta vystoupat až ke 20 procentům.

Žně na Hané už většinou skončily. Co bude následovat, upřesňuje agronomka Jarmila Hubáčková z Unčovic: „Teď budeme rozmetat průmyslová hnojiva a budeme rozmetat a zaorávat hnůj.“

S Jarmilou Hubáčkovou jsme došly k velkým válcovým stavbám, silům. „Sila jsou plná. Dvě máme úplně plná a postupně naplňujeme další dvě. Celkem máme čtyři a v jednom sile je 1700 tun,“ komentuje agronomka.

A jak dopadly žně v Unčovicích? „Žně dopadly celkem dobře. Sice to počasí ovlivnilo kvalitu, protože bojujeme s dusíkatými látkami u ječmene. Ale ten výnos je o 10 procent nižší kvůli suchu. Zrna nejsou menší, ale je jich méně. Je to takové, jaké to je. Asi si musíme na to počasí, co tu poslední dobou je, zvykat,“ říká Hubáčková.

Průměrný výnos obilí v Olomouckém kraji může být letos na konci žní podle předsedy představenstva Krajské agrární komory Josefa Hlavinky nižší o 15 až 20 procent než loni. „Ten závěr je takový, že opravdu neprší, takže bych to tak nějak viděl. U řepky to bude ještě víc než 20 procent, samozřejmě v průměru. Způsobí to nárůst ceny. Hlad trhu po kvalitních komoditách bude a ta cena se trochu zvedá,“ uvedl Hlavinka.

Po dokončení žní obilí přijde na řadu sklizeň kukuřice na siláž.

autor: min
Spustit audio