Znepřátelení přerovští Romové slíbili, že svůj spor vyřeší bez dalších konfliktů. Primátor Přerova přirovnává spor k milostné tragedii Romea a Julie

21. červenec 2020

Zástupci policie, církve a samosprávy se sešli v Přerově s rodinami znesvářených olašských Romů. Snažili se uklidnit atmosféru strachu a násilí, kterou ve městě vyvolaly minulý týden jejich slovní i fyzické incidenty. Kriminalisté v té souvislosti podezírají deset lidí z výtržnictví a poškozování cizí věci. Už v minulém týdnu se s Romy sešel jejich olašský král.

Vzduchem létaly tupé předměty, například tato palička na maso

„Do měsíce to bude celé v klidu. Už se napadat nebudeme, je to vyřešeno,“ komentoval Jiří Lakatoš výsledek jednání na přerovském magistrátu. Zástupce druhé romské rodiny na mikrofon mluvit nechtěl. Primátor Petr Měřínský z hnutí ANO celý spor přirovnává k Shakespearově Romeu a Julii.

„Jedná se o spor, řekl bych Monteků a Kapuletů, kdy rodiny, které se nestýkaly, tak mají dva mladé lidi, kteří v sobě nalezli zalíbení, vyústilo to společným potomkem a z toho mezi rodinami vznikl konflikt. Doufám, že oba pánové budou stát za svým slovem a ten konflikt skončí,“ uvedl primátor.

Uklidnit situaci do Přerova přijel i tzv. Olašský král. Výzvu radnice ke společnému jednání ale nevyslyšel a s rodinami se sešel sám. „Má zájem, aby byl klid. Jsem rozená optimistka a musím věřit tomu, že to dobře dopadne,“ říká koordinátorka pro národnostní menšiny Renata Ketnarová.

Ve městě dál slouží posílené hlídky městské i republikové policie. Hlídají nejen domy obou rodin ale i celé centrum. Zabývá se také nenávistnými a rasistickými výroky lidí, kteří na sociálních sítích situaci v Přerově komentovali. „Situaci v daných lokalitách monitorujeme, výkon služby je stále posílen o pořádkovou jednotku z Olomouckého kraje a tato opatření ještě nějakou dobu potrvají. Zabýváme se také nenávistnými komentáři na sociálních sítích a v případě, že zjistíme jakékoliv protiprávní jednání, budeme ho řešit v souladu se zákonem,“ potvrzuje policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Ve středu pořádá vedení města veřejné slyšení o bezpečnosti a kriminalitě ve městě.  Kromě zástupců magistrátu s obyvateli budou diskutovat policisté a krajská koordinátorka pro národnostní menšiny. „Chceme zklidnit situaci v Přerově a vyslechnout názory občanů,“ uzavírá primátor Měřínský.

autor: kra
Spustit audio

Související