Zničené linoleum a koberce, navlhlé podlahy i zdivo. Takové jsou následky víkendové havárie vody v jedné z mateřských škol v České Vsi na Jesenicku

12. únor 2019

Minimálně na týden bude mimo provoz. Vedení zařízení nabídlo rodičům náhradní řešení. Děti mohou docházet do druhé mateřinky v obci. Možnosti ale prý zatím nikdo nevyužil. Ředitelka školky se obává, že týden na likvidaci škod a úklid stačit nebude.

Vytopená školka v České Vsi na Jesenicku

Děti z mateřinky v Jesenické ulici v České vsi vystřídali tento týden řemeslníci. Školka byla vytopena. „Všechny třídy byly prakticky pod vodou, voda tady tekla nejméně 48 hodin. Praskla hadice a voda valila tady do těch prostor,“ popisuje ředitelka Alena Holínková.

Vytopená školka v České Vsi na Jesenicku

Zatímco děti zůstaly doma, tak paní učitelky jsou v práci a pomáhají uklízet.
Ve školce byla jako první asistentka pedagoga Jana Cejpková. „Voda hrozně stříkala, musela jsem si vzít židli, protože jsem tam nedosáhla, abych vodu zastavila. Na hasiče jsem nečekala, ale přijeli velice rychle, klobouk dolů,“ říká Cejpková.

Vytopená školka v České Vsi na Jesenicku

Obecní úřad sem vyslal dva údržbáře, kteří se zabývají demontáží a stěhováním nábytku do kuchyňky, kde voda nebyla. Ze tříd zmizely veškeré hračky i knížky, koberec. Z vedlejší místnosti musí pryč i linoleum, protože je zateklé a držela by se tam vlhkost.

Vytopená školka v České Vsi na Jesenicku

„Školku čekala rekonstrukce rozvodů vody v létě, takže se to těsně nepotkalo,“ dodává nezávislý starosta Petr Mudra.

autor: aja
Spustit audio