Zničený židovský hřbitov v Prostějově připomíná od pondělí kamenný náhrobek tamního významného rabína

26. listopad 2019

Bílý kámen pokrytý černým písmem. Tak vypadá nový náhrobek připomínající významného prostějovského rabína Horowitze. Zástupci židovských organizací ho společně s představiteli města odhalili v pondělí v místech zničeného židovského hřbitova ve Studentské ulici. Původní připomínku z plastu a oceli zničili před dvěma lety vandalové. 

Odhalení náhrobku vrchního prostějovského rabína Horowitze provázely motlitby a zpěv žalmů. „Ten náhrobek je vyrobený podle tvaru, ktewrý měl původní Horowitzův náhrobek, který se nám podařilo najít v archivu židovského muzea před několika lety. Je vyroben podle tradice z bílého kamene. Byl zde použit mramor a má tradiční černá písmena tak, jak to bylo na židovském hřbitově v Prostějově v 19. století,“ popisuje zástupce americké židovské nadace Tomáš Jelínek.

Odhalování kamenného náhrobku rabína Horowitze v Prostějově

Na stejném místě už dříve stál jiný náhrobek, zhotovený z plastu a oceli. Ten ale v roce 2017 zničili vandalové. „Náprava některých historických souvislostí a křivd je strašně důležitou věcí. Věřím, že společně tu cestu najdeme. A že tato skutečnost povede k dobrému jménu města Prostějova,“ řekl přihlížejícím primátor Prostějova František Jura z hnutí ANO.

Do Prostějova na odhalení náhrobku přijel i americký velvyslanec Stephen King. Ocenil především snahu současného vedení města najít cestu, jak zvýšit pietu místa, které nacisté během druhé světové války zničili. Vedení Prostějova se před několika dny domluvilo se zástupci židovských organizací na společném postupu.

„Po té dohodě, která byla učiněna minulý týden mezi židovskými organizacemi a městem, je odhalení náhrobku začátkem toho, kdy město a židovské organizace jsou partnery a spolupracují, aby se celá oblast a její nejbližší okolí upravila tak, aby to bylo ku prospěchu obyvatel města a zároveň by to splňovalo pietu, kterou požaduje židovská komunita,“ doplnil Tomáš Jelínek.

autor: tas
Spustit audio