Zoopark Zelčín u Mělníka letos láká na množství mláďat a novou obří trampolínu

7. červen 2023

Zoopark Zelčín ve Středočeském kraji byste našli nedaleko města Mělníku. S většinou zvířat se můžete potkat zblízka v multidruhových výbězích. A dokonce si je i pohladit nebo nakrmit. Každý den navíc probíhá pravidelné komentované krmení s ošetřovatelem, kdy se dostanete i do uzavřených výběhů a dozvíte se o zvířatech mnoho zajímavostí.

Málokdo by čekal, že se v tak malé obci jako je Zelčín nachází největší kontaktní zoopark v Čechách. Osmihektarový areál s velkým množstvím zvířat je ale velmi oblíbený i pro celkovou možnost vyžití, zábavy i odpočinku. Návštěvníci sem ale jezdí především kvůli zvířatům, která jsou už na kontakt s lidmi zvyklá. Děti se tak mohou dostat i do blízkého kontaktu s mláďaty.

Letos se jich tu narodilo skutečně velké množství. Kromě zakrslých holandských koziček jsou tu i čtyři mláďata klokanů. Ti se nacházejí v uzavřeném výběhu, kde je sice možné je sledovat zblízka, ale přes plot. Do jejich bezprostřední blízkosti se návštěvníci dostanou pouze v rámci pravidelného komentovaného krmení, kde je nutná rezervace. Kromě komentovaného krmení si můžete rezervovat i jízdu na konících nebo oslíkovi Šimonovi, kterého mají rády především děti.

Volných výběhů je v areálu několik a pohromadě tam najdete různá zvířata, která se volně potkávají i v přírodě. Ve společných kontaktních výbězích se nacházejí nejen zakrslé ouessantské ovce a holandské kozy, ale také lamy alpaky, poníci, krůty, různé druhy kachen a hus. K těmto zvířatům je volný přístup, na návštěvníky jsou už zvyklá. Většinou hned začnou loudit něco dobrého. Ale pozor. Krmit se smí pouze krmivem zakoupeným přímo v areálu.

V uzavřených výbězích, kam návštěvníky doprovázejí ošetřovatelé, jsou k vidění klokani Bennettovi, emu hnědí, nandu pampoví, mary stepní, Göttingenská miniprasátka, trpasličí krávy nebo koně. Nově jsou tu chovány surikaty a želvy obrovské.

Zábavné trampolínové centrum

K dispozici je v zooparku i půjčovna koloběžek a také ubytování přímo v areálu. Kromě zvířat jsou v Zelčíně oblíbené také trampolíny. A tak by se kromě zooparku mohl nazvat i trampolínovým centrem. Letošní rok navíc přinesl velkou novinku. Z původních dvou trampolín se jejich počet rozrostl na deset. Jsou doslova rozeseté po celém areálu. Jsou vzduchové a tím pádem zcela bezpečné.

Největší raritou je největší trampolína ve střední Evropě. Má rozměr 40 krát 10 metrů a nachází se v samotném centru areálu v těsné blízkosti volných výběhů.

Spustit audio