Zpěvák Tublatanky hostem májového Větrníku

Lídr jedné z nejpopulárnějších kapel bývalého Československa, Maťo Ďurinda, má i po více než 30 letech stále chuť do koncertování, navíc se v posledních letech těší ze svých potomků a rodinného života vůbec.

"Možná mi trochu déle trvalo, než jsem našel tu pravou ženu, se kterou bych si přál mít děti. O to větší euforie to ale teď je," svěřil se v rozhovoru. První květen lákal k povídání o láskách, třeba těch prvních.

"Shodou okolností obě mé první velké lásky si v 80. letech zvolily emigraci," vzpomíná dnes Maťo, který byl díky tomu vlastně opouštěný. Velká byla ale především láska k muzice. "Když jsme postavili kapelu, nebylo to proto, abychom balili holky. Prostě jsme chtěli hrát," vysvětluje zpětně začátky Tublatanky.

Osud jim nezhatila ani vojenská služba. "Po studiích farmacie jsem zašíval tankistům hlavy jako kopačáky," směje se Maťo při vzpomínce na "špagátovské" měsíce.

Jakou písničku zpíval své prvorozené dceři tak dokonale, že se ji naučila? Co Maťo Ďurinda považuje za nejdůležitější v životě? A jak se zrodil onen "mundůr" národních krojů, ve kterém Tublatanka startovala svou kariéru?

Poslouchejte prvomájový Větrník, hostem Jirky Matějů bude hodinu před polednem Maťo Ďurinda.

Spustit audio