Zpívání je můj život, říká David Deyl

Svým koncertem v olomoucké Redutě chtěl sympatický zpěvák David Deyl splatit dluh olomouckým fanouškům, kteří za ním jezdí po celé České republice.

„Po koncertu zásadně neflámuju, protože nejsem rocker, ale kantilénový zpěvák. Neříkám, že si nedám dvě skleničky vína, ale sednout si do baru nechodím. Po dvouhodinovém koncertu se chci věnovat lidem, podepisovat se a naslouchat jim.“

David Deyl neprošel žádnou hudební soutěží. „Nejsem jejich odpůrce, ale je mi líto lidí, kteří tam jsou. Český hudební trh je velmi malý, kvalitních manažerů také a málokterý ze soutěžících se pak dokáže prosadit. Může to být sice určitý odrazový můstek, ale uspět je pak velmi těžké,“ říká rodák z Ústí nad Labem.

David Deyl doposud vydal tři desky Hlavolam, Zásah a V ozvěnách. V roce 2010 byl nominován na cenu pro objev roku - ceny Anděl, dále získal cenu pro objev roku Českého rozhlasu, Legendy Nočního proudu a v roce 2011 pak Stříbrná cenu „Slavjanskij bazar“ z mezinárodního festivalu ve Vitebsku.

Na léto zpěvák připravuje projekt, který se jmenuje DD covers. „Vybral jsem si tři písně, které chci hudebně upravit a nazpívat po svém. Dvě jsou z devadesátých let – The One and Only od Chesneye Hawkese, píseň You od Ten Sharp a jedna novinka od Adele - Million Years Ago. Plánujeme k nim natočit videoklipy na zajímavých místech, jako jsou skály s výhledem na údolí Labe, druhý by se měl točit na hradě Bezděz, kde nevím, jak dostanu křídlo, které váží 600 kilo, a třetí bude asi v nějakém sále,“ říká David Deyl.

autor: cho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.