Zpoplatnění některých dosud neplacených úseků dálnic? Radní Olomouce by byli jasně proti

12. únor 2022

Ministerstvo dopravy plánuje zpoplatnit některé úseky dálnic, za které motoristé nemusí platit. Jedná se například o obchvaty měst, jejichž zástupci si dřívě vyjednali výjimku. Tu dostala i Olomouc. O tom, že by výjimka přestala platit, vedení radnice nechce ani slyšet.

„Je to významná spojka,“ konstatuje Miroslav Charouz, který je krajský koordinátor BESIPu. To, že se za jízdu na obchvatu Olomouce zatím nemusí platit, je podle něj správné. „Je to právě to místo, které využívají všichni řidiči, kteří jedou od Přerova. Ať už jedou směrem na nákupní zónu, nebo jedou do fakultní nemocnice. Potřebují objet část středu města, je to pro ně velice výhodná cesta,“ uvádí Charouz.

O tom, že by i na obchvatech měst, kde se dosud jezdí zdarma, museli mít řidiči dálniční známku, uvažuje ministr dopravy Martin Kupka z ODS. „V současné době platí celá řada výjimek v dálniční síti a my chceme najít spravedlivý model toho, jak by se do budoucna dálnice zpoplatňovaly,“ říká Kupka.

„Je to právě to místo, které využívají všichni řidiči, kteří jedou do Přerova. Ať už jedou směrem na nákupní zónu, nebo jedou do fakultní nemocnice.“
Miroslav Charouz, krajský koordinátor BESIPu

Olomoucký magistrát s tím nesouhlasí. Výjimku zástupci radnice vyjednali v roce 2017 především kvůli velkému zatížení vnitřního okruhu města. Po zpoplatnění obchvatu by se podle mluvčí Radky Štědré řidiči vrátili do ulic. „V praxi by to například znamenalo, že místo využití jižního obchvatu by řidiči, kteří si nejsou ochotni si pořídit dálniční známku a potřebují se dostat od jihu města do východních či severních částí Olomouce, museli využívat už teď přetížených vnitřních komunikací města,“ myslí si Štědrá. 

Týká se to například ulice Velkomoravské, kterou podle posledního sčítání dopravy už dnes projede 40 tisíc aut denně. „Už nyní jsou tam běžné dopravní zácpy a řidiči často stojí v kolonách. A to nejen během dopravních špiček,“ dodává Štědrá. 

Vedení Olomouce plánuje s ministerstvem jednat. Co chtějí radní učinit, pokud by ministerstvo chtělo o situaci rozhodnout samo? Poslechněte si v reportáži Barbory Taševské.

autor: tas
Spustit audio