Zrající třešně podél cest lákají řidiče. Většina stromů ale někomu patří, nejčastěji správě silnic

30. květen 2018

Třešně kolem silnic na Hané se začínají červenat. Ovoce láká projíždějící řidiče k zastavení. Ne vždycky je to ale bezpečné. Za očesání stromu u cesty by měl člověk navíc zaplatit majiteli, a tím je většinou krajská správa silnic.

„Jedu pro nějakou součástku. Nedalo mi to, vidím první letošní třešně, tak jsem si jich pár dovolil natrhat,“ usmívá se pan František, kterého zlákala třešňová alej mezi Hrubčicemi a Kralicemi na Hané. „Já jsem zemědělec a mám zahrádku. Mám dokonce třešně, ale ne tak rané. To jsem neodolal,“ dodává.

Cesta je tady rovná, bez zatáček, a tak pan František zastavil auto přímo u stromu a nechal blikat výstražná světla. „Tady to není tak frekventované. Jezdím tudy asi pětkrát za týden, takže to tu znám,“ komentuje řidič.

Na vedlejším stromě obírají třešně dvě 13leté dívky. „Já bydlím kousek odsud. Rodiče o tom ví,“ říká jedna z nich.

Svůj strom si musí hlídat každý sám

Jan Škrabal ze Správy silnic Olomouckého kraje upozorňuje, že stromy kolem silnic mají své vlastníky. Většina alejí patří právě silničářům. „Správa silnic sama o sobě česání ovoce neprovádí. Snažíme se tyto stromy prodat občanům, aby si je očesali sami. Cena za strom je 50 korun,“ uvedl Škrabal.

Největší zájem mají podle něj lidé na Přerovsku. Každý, kdo si za očesání stromu zaplatí, už si úrodu před případnými trhači musí ohlídat sám. „Dostane papír k nalepení na strom a už si ho musí průběžně trochu hlídat sám. Nemáme kapacitu na to, abychom mohli hlídat stromy kolem všech silnic,“ vysvětluje Jan Škrabal.

Krajský policejní mluvčí Libor Hejtman připomíná, že i zastavení s autem u krajnice má svá pravidla: „Při stání musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně tři metry, ale to platí pro každý směr jízdy. Čili od vozidla po krajnici musí být volných šest metrů.“

Podle pravidel silničního provozu řidič také nesmí zastavit a stát v nepřehledné zatáčce nebo před vrcholem kopce.

autor: mot
Spustit audio