Zrekonstruované dílny a velký zájem firem o absolventy těší pedagogy v Lutíně

3. únor 2019

Sigmundova střední škola strojírenská v Lutíně navazuje dlouhou tradici zdejšího odborného školství.

„První skupinová výuka učňů zde probíhala ve školním roce 1934/35. Dnes nabízíme učební i maturitní obory, budeme otevírat i dvouleté nástavbové studium pro absolventy učebních oborů, naši žáci pocházejí z Olomouckého i ze sousedních krajů, nabízíme jim možnost ubytování v Domově mládeže. V posledních letech došlo k velkým investicím do strojního vybavení, zateplení budov a do kompletní rekonstrukce budovy dílen. Strojírenské firmy nás znají a naše absolventy si pochvalují,“ říká ředitel školy Pavel Michalík.

My se na naší exkurzi nově zrekonstruovanými provozy praktické výuky setkáváme s žáky i pedagogy, zjišťujeme, co mladé strojaře baví, jak vidí svou budoucnost. Prohlížíme si činnost moderních soustruhů, frézek a další obráběcí techniky i výsledky práce žáků.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.