Zřícenina hradu Rabštejn na Šumpersku a její nejbližší okolí je pro turisty až do září uzavřená

4. červen 2019

Zákaz vstupu vydal včera Městský úřad Šumperk. Právě dnes vyvěsí lesníci v terénu varovná upozornění. Důvodem je špatný stav památky. Hrozí totiž zřícení jedné z hradeb. Místo je přitom nejen oblíbeným cílem turistů, ale také horolezců.

Horolezci na Rabštejně

Zhruba před měsícem památku prohlédl statik a doporučil okolí zříceniny neodkladně uzavřít. „Ten svah je opravdu natolik prudký, že uvolnění toho zdiva znamená jednoznačně ohrožení života. Jedná se o území o kruhovém poloměru osmdesát metrů od nepostiženější severní hradby, tedy nádvoří,“ popisuje lesní správce Svatopluk Folta.

I teď jsem tu narazila na partu horolezců, které zákaz vůbec nepotěšil. „Je to určitě škoda, jak pro horolezce, tak pro turisty. Je to tady dostupná lokalita, na Moravě moc takových přívětivých lezeckých terénů není,“ říkají instruktoři horolezců.

Horolezci na Rabštejně

Lesníci teď chtějí vést hlavní přístupovou cestu ke zřícenině jinudy. Nejdříve by se ale musely v místě prořezat stromy, které tam leží. „Jedná se o přestárlé listnaté porosty, které nám vlivem loňské vichřice popadaly,“ přibližuje Folta.

autor: aja
Spustit audio