Zřízení sdílené městské policie v Lošticích a Moravičanech se odkládá. Samosprávy letos nestihnou o projektu rozhodnout

29. listopad 2019

Parkování v zákazech, vandalismus nebo porušování nočního klidu. I to jsou důvody, kvůli kterým začali v Lošticích a Moravičanech před časem plánovat založení společné městské policie. V jednání o projektu chtěli pokračovat i poté, co od něj letos odstoupila Mohelnice. Rozhodnutí o otevření nové služebny ale pořád nepadlo a jednání zatím obě radnice odsunuly na neurčito. Důvodem je nedostatek peněz i zájemců o práci strážníka.

Nezávislá starostka Šárka Havelková Seifertová otevírá dveře jedné z místností loštické radnice, kterou město vyhradilo pro služebnu městské policie. Už teď ale ví, že kancelář ještě dlouho zůstane prázdná.

„Ve víru toho, že ke konci roku je pracovní nasazení veliké, tak jsme se k jednání nedostali. Přiznám se, že se také obáváme, že nebudeme schopni ta pracovní místa naplnit,“ říká starostka.

Starostka doufá, že rozhodnutí o městské policii se neodkládá na dlouho. Strážníci ve městě totiž podle ní chybí. „Narůstá nám množství odstavených vraků ve městě nebo problémy vandalismu u školy. Dva strážníci, kteří by působili i jako preventisté, by měli smysl,“ dodává Havelková Seifertová.

S tím souhlasí například i místní obyvatelka paní Jaroslava. „Ten problém tady je, náměstí nikdy nebylo tak přeplněné auty. Když lidé strážníka vidí, tak se snad chovají trochu mírněji,“ říká obyvatelka.

Ani vedení sousedních Moravičan se zatím plánu na sdílené strážníky definitivně nevzdalo. V tuto chvíli je ale hodně skeptické.„Na příští rok v rozpočtu není žádná částka, která by znamenala to, že by zastupitelstvo přijalo rozhodnutí o zřízení obecní policie. Spíše bychom ještě vyčkali doby, kdy se ty podmínky zlepší, nebo se bez obecní policie budeme muset obejít.,“ říká nezávislý starosta Antonín Pospíšil.

Obě obce se tak dál musí spoléhat pouze na mohelnickou služebnu státní policie.

Spustit audio