Zrušení pošty na olomouckém Horním náměstí zkomplikuje život některým lidem se zrakovým postižením

19. červen 2023 14:10

Česká pošta uzavře na konci června v Olomouci sedm svých poboček. Provoz ukončí i ta na Horním náměstí. Řadě lidí se to nelíbí. Jsou mezi nimi i nevidomí, kteří podle nich přijdou o důležitý orientační bod.

Čtěte také

„Nevidím od narození, jsem odkázán na orientaci s bílou holí,“ říká nevidomý masér Karel Giebisch. Z masérny to má zhruba kilometr na nejbližší poštu, která je na Horním náměstí. Chodí tam nejčastěji kvůli balíkům. Cesta k poště je pro Karla v rámci možností poměrně snadná, protože už ji má natrénovanou. Pobočka je navíc bezbariérová a pro nevidomého uvnitř přehledná. „Pošta je dobře strategicky umístěná a bez problémů ji najdu,“ zmiňuje.

Poštu nevidomí najdou i díky orientačnímu hlasovému majáčku, který je na budově umístěný. Spustí jej pomocí speciálního vysílače. Pobočka na Horním náměstí je ale jednou z těch, která se má uzavřít. Lidé se zrakovým hendikepem tak přijdou o jeden z důležitých orientačních bodů ve městě. Naučit se novou trasu navíc není snadné. „Musíte se trasu naučit od záchytného bodu do záchytného bodu. Až do cíle,“ popisuje Gibiš.

Zůstane snačení orientačního bodu zachované?

Někomu stačí si novou trasu projít dvakrát, jiným to může trvat i mnohem delší dobu. Podle specialistky na odstraňování bariér Zuzany Znojilové z olomouckého Tyflocetra se budou zástupci organizace snažit orientační bod na budově zachovat. „Nevíme, co tam nový majitel hodlá provozovat, ale budeme chtít, aby tam majáček zachoval a alespoň tam byla třeba adresa,“ říká Znojilová.

Pro zrakově hendikepované klienty teď budou pracovníci organizace hledat jinou pobočky pošty, kam zvládnou co nejsnadněji dojít, naučí je také nové trasy. Služby Tyflocentra v Olomouci využívá zhruba 150 lidí, podle Znojilové jich ale ve městě se zrakovým hendikepem žije více.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio