Zůstanou na Libavé současní obyvatelé, nebo se do jejich domů nastěhují jiní?

22. listopad 2016

Nejistota a obavy panují mezi obyvateli Města Libavé na Olomoucku. Město totiž připravuje prodej domů a bytů, které bezplatně získalo od armády v rámci zmenšení vojenského prostoru. Samo na jejich údržbu nemá prostředky, a tak se jich snaží zbavit.

Lidé se bojí, že přijdou o střechu nad hlavou. Pokud totiž znalci na domy, ve kterých desítky let žili, stanoví příliš vysoké ceny, budou se muset vystěhovat.

Senior Jan Hnátek stojí před svým domkem nedaleko Města Libavá. Prozrazuje, že tady ve vojenském prostoru se narodil a žije tu celý svůj život.

„Jak přišli Rusové v roce 1968, tak se naši odstěhovali do Hodonína a já jsem šel na vojnu. Po vojně sem se vrátil a od té doby žiju tady,“ popisuje.

Domek ale není jeho. Armádě za něj platil nájem 57 let. Teď se konečně dočkal. Bude si ho moct koupit. Stejně jako desítky dalších místních lidí.

„Jsou to domy, které jsme si převzali od armády a vojenských lesů. Ty domy potřebují určitou údržbu a úpravu. Obec nedisponuje takovými financemi, aby do nich mohla investovat. Myslím, že by pro ty obyvatele bylo rozumné, aby si je obyvatelé koupili do vlastnictví,“ vysvětluje nezávislá starostka Města Libavá Štěpánka Tichá.

Ještě v listopadu všechny domy určené k prodeji ohodnotí znalci. S obavou je vyhlíží i Pavel Kvasničák. V domku na okraji města bydlí přes třicet let. Bojí se, že znalcem stanovená cena překročí jeho možnosti. „To nikdo neví. Říkal jsem si, 200 tisíc jim dám, jinak to zapálím a jdu pryč,“ říká emotivně.

Starostka Tichá ale uklidňuje. I když je o domy a byty u nich velký zájem, přednost podle ní při prodeji chtějí dát místním lidem. První domky vedení města chce prodat v lednu příštího roku.

autor: kra
Spustit audio