Zvyšující se náklady ohrožují činnost sportovních klubů. Pomohla by letos nevypsaná dotace od NSA

22. květen 2022

Dražší energie i pohonné hmoty můžou nepříznivě ovlivnit činnost sportovních klubů. Jako první na Olomoucku hlásí potíže Hanácký kuželkářský klub Olomouc. Místo osmi musí teď za plyn platit měsíčně devatenáct tisíc korun. Česká unie sportu proto zjišťuje, jaká je situace v dalších klubech na Olomoucku.

„Naše tělovýchovné jednoty a sportovní kluby se teď dostávají do situace, kdy nebudou schopny během roku platit prostředky na provoz a energie,“ říká předseda regionálního sdružení České unie sportu Olomouc Josef Odstrčilík.

Jako první ohlásil problémy Hanácký kuželkářský klub Olomouc, zálohy na plyn se mu totiž podle jeho předsedy Radka Havrana zvedly o sto čtyřicet procent. „Naše možnosti, jak si někde vydělat, nebo ušetřit jsou samozřejmě omezeny. Budeme se snažit šetřit a budeme čekat na to, jak v průběhu roku dopadnou dotační programy. Doufáme, že se k tomu stát nějak postaví a podpoří nás. Je to pro nás existenční záležitost,“ zmiňuje Havran.

Uklízení svépomocí nebo zvýšení členských příspěvků

Jakým způsobem se kuželkáři snaží šetřit?. „Na kuželně jsme omezili úklid. Budeme si ho zabezpečovat sami, jinak tam totiž máme uklízečky. Omezili jsme také odměnu správci kuželny, přes prázdniny bude omezenější provoz. Jsou to jenom tisícikorunové položky, ale i z nich se to celé skládá. Chceme také o sto procent zvýšit členské příspěvky, protože ty jsou několik let na stejné úrovni. To všechno ale pořád nevyřeší ten velký schodek,“ dodává Havárnek.

Podle Josefa Odstrčilíka by sportovním klubům hodně pomohl dotační program, který využívaly kluby v předcházejících letech. Letos ale nebyl vypsán. „Pro nás je stěžejní, aby byl vypsán program Národní sportovní agenturou na provoz a údržbu sportovních zařízení. O to se teď snažíme, děláme pro to vše s naším zastřešujícím orgánem, Českou unií sportu,“ vysvětluje Odstrčilík, podle něhož se teprve až ke konci roku ukáže, zda zvýšení nákladů sportovní kluby ustojí.

autor: min
Spustit audio