125letá firma vyrábí sušičky prádla a myčky nádobí v Uničově už od roku 2003

11. únor 2024

Moderní bílá technika je nejen pomocníkem v domácnosti, ale také technickým zařízením, které v sobě spojuje několik odvětví, bez nichž by nemohla vznikat. V Uničově se už před více než dvaceti lety rozhodla vyrábět část své produkce německá společnost Miele, která patří ke špičkám v tomto oboru. Dnes je zdejší závod jedním z pilířů produkce firmy pro celosvětový trh.

Počátky samotné firmy Miele sahají až do 19. století. V roce 1899 technik Carl Miele a obchodník Reinhard Zinkann vyrobili v Herzebrocku v Severním Porýní-Vestfálsku své první odstředivky na mléko a máselnice. Zajímavé je, že firma, která má po 125 letech, které letos slaví celosvětově více než 22 tisíc zaměstnanců, dodnes patří výhradně přímým potomkům obou zakladatelů a sama o sobě tvrdí, že je rodinnou společností.

V uničovském závodě pracuje okolo 2000 lidí

Uničov patří mezi místa, kde společnost vyrábí své produkty od roku 2002. Tehdy firma ve zdejší průmyslové zóně vybudovala na zelené louce montážní závod, ve kterém dnes pracuje kolem 2000 zaměstnanců. Od roku 2015 je v Uničově kromě výroby také konstrukční oddělení, které se ve spolupráci s dalšími závody podílí na vývoji zejména myček na nádobí a sušiček na prádlo pro celý koncern.

Sušičky na prádlo patří dnes k hlavním produktům uničovské továrny. Ta je v rámci koncertu jediným producentem těchto zařízení, které odsud míří do celého světa. Kromě toho se v Uničově vyrábí také myčky na nádobí pro domácnosti. Ty kromě uničovského podniku vznikají také v dalším závodě v Bielefeldu. Dříve se zde vyráběly také pračky na prádlo s vrchním plněním. Jejich produkce však byla v rámci podniku již ukončena.

Už první návštěva v montážních provozech firmy prozrazuje, že se jedná o produkci technicky poměrně náročnou. Spojuje v sobě například u sušiček, jak potřebu zvládnou technologii tepelných čerpadel zajišťujících ohřev vzduchu pro sušení, tak i technologii strojírenskou v podobě šetrného a přitom efektivního pohybu sušícího se prádla v samotné sušičce a v neposlední řadě je to i technologie elektrotechnická, kdy je potřeba procesy v tomto zařízení účinně a efektivně pohánět a řídit.

Přitom mnohdy závisí na nejmenších detailech. Při výrobě myček na nádobí je to podobné, a navíc do procesu vstupují i znalosti chemie a ekologie. Ta je mimochodem pro společnost velmi důležitá a i když nařízení orgánů Evropské unie stále zpřísňují například požadavky na vypouštěné odpadní vody z myček, společnost se snaží být na své výrobky ještě přísnější.

Jak se samotná zařízení vyrábí, ale třeba i vyvíjejí, to prozradí další díl cyklu Přímo z místa. 

Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.

Spustit audio