Co nemá křídla či vrtuli mě nebere, říká výrobce stavebnic modelů mířících do celého světa

14. leden 2024

LF models je v oblasti leteckého modelářství pojmem. Patří mezi etablované výrobce stavebnic leteckých modelů, ale také modelů odlévaných z pryskyřice a dalších doplňků a výrobků pro letecké modeláře. Přestože jsou její produkty známé po celém světě, její sídlo najdeme v nenápadném domě na okraji Nového Malína.

Počátky společnosti sice podle internetových stránek firmy sahají do roku 1994, ve skutečnosti její zakladatel Ladislav Fojtl přiznává, že kořeny má už za první republiky. Tehdy se totiž jeho dědeček uplatňoval jako truhlář při servisu armádních letadel na letišti v Olomouci. Ta totiž v oněch dobách ještě stále byla z velké části dřevěná.

Láskou k letectví nakazil i otce Ladislava Fojtla a právě ten jej v klukovském věku přivedl k modelářství. Jak přiznává, začínal jako většina kluků té doby sestavováním modelů z tehdy hojných stavebnic různých výrobců. Jenže pak se projevila touha vlastnit i modely, které na trhu nebyly. „A tak jsem postupně začal upravovat dostupné stavebnice, až jsem se nakonec dostal ke stavbě vlastních modelů,“ přiznává zakladatel firmy.

První modely vznikaly z polyuretanové pryskyřice, kdy je odléval do vlastnoručně vyrobených forem. Později začal pracovat s plastem a dnes většina modelů vzniká v počítači, kde se vytvoří v podobě 3D modelu, který je pak podkladem pro výrobu plastikářských forem. Samotné lisování modelů probíhá v externích společnostech zabývajících se výrobou plastových dílů.

Stále však vytváří i modely z pryskyřice a kromě toho jeho firma produkuje i další díly pro modeláře. Například některé doplňky vznikají na 3D tiskárnách či maskovací šablony a potisky jsou pak produkcí plotru, který ve firmě také najdeme. Doslova unikátní je pak produkce dřevěných vrtulí pro plastové modely různých velikostí.

Musíte prostě přesvědčit komunitu modelářů, že bez vašeho nového kousku prostě nemohou být.
Ladislav Fojtl

Přestože na počátku firmy byla snaha vyrobit si pro sebe letadla, která nebyla běžně k dostání v nabídce velkých výrobců, dnes už je firma LF models sama považována za renomované producenty známé po celém světě. Vyváží stavebnice od USA po Nový Zéland a na export míří téměř 99 procent produkce. K vývoji modelů patří nejen studium dostupných podkladů, ale mnohdy i cestování na místa, kde jsou tato letadla k vidění v muzeích nebo na leteckých přehlídkách.

Také se samotnými produkty musí majitel firmy často cestovat na specializované výstavy a veletrhy. „Musíte prostě přesvědčit komunitu modelářů, že bez vašeho nového kousku prostě nemohou být. Pak už je to snadné,“ vysvětluje Ladislav Fojtl. Navíc se na podobných akcích může potkat i s novináři periodik, která jsou na tento segment modelářství zaměřena.

Stavebnice mířící k zákazníkům

Firma LF Models se zabývá pouze výrobou modelů letadel. Proč nezabrousí i do jiných modelářských kruhů má prý podle Ladislava Fojtla jednoduché vysvětlení. „Pokud to nemá křídla nebo vrtuli, tak mě to nezajímá,“ vysvětluje se smíchem. A tak se není co divit, že dalším modelem, který by měl spatřit světlo světa v nejbližší době, je prý jeden z vrtulníků, který létal ještě poměrně nedávno. Přesný typ však tají, protože konkurence prý také nespí.

Podrobnosti nejen o vývoji modelů, ale třeba i o tom jak se zjišťují podrobnosti o daných typech a sériích letadel dávné i nedávné minulosti a současnost přináší i další díl cyklu Přímo z místa. 

Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.

Spustit audio