Pěstitele zaměstnává sklizeň jablek, v palírnách ale mají méně práce než obvykle. Úroda je třetinová

24. říjen 2023 11:05

Sklizeň podzimních jablek zaměstnává v těchto dnech některé pěstitele na střední Moravě. Řada z nich svou úrodu vozí do moštáren. Ovoce teď lisují třeba i v palírně v Bludově na Šumpersku. Kvůli slabší úrodě tam ale mají méně práce než obvykle.

„Naskládali jsme se jablíčka do hydraulického lisu a budeme lisovat,“ popisuje provozovatel bludovské palírny Richard Nosek, který lisuje jablečnou šťávu pro jednoho ze zákazníků.

Po chvilce už zpod lisu vytéká čerstvý mošt. „Hodně záleží na odrůdě a na čerstvosti jablek. Čím dřív se to jablíčko sesbírá ze země nebo se utrhne, tím má větší potenciál pustit víc šťávy,“ dodává Nosek.

V porovnání s loňským rokem bych řekl, že ta letošní úroda je třetinová. Možná ani ne.
Richard Nosek, provozovatel bludovské palírny

Moštu tu letos lisují méně než obvykle. Kvůli slabé úrodě jablek. „V porovnání s loňským rokem bych řekl, že ta letošní úroda je třetinová. Možná ani ne. Jaro bylo chladné a deštivé, ani moc včelek nebylo,“ vysvětluje Nosek.

Jablka na moštování ze své zahrady do bludovské palírny přivezl i pan Mirek z Hrabenova. Jak sám říká, patří k tomu málu pěstitelů, kteří si na úrodu letos stěžovat nemusí. „Mně se zrovna mráz vyhnul, takže jablka mám. Ale třeba sousedi nemají, protože jim šel zahradou pás mrazu a květy jim pomrzly,“ prozrazuje pan Mirek.

Palírna v Bludově na Šumpersku

Méně letos moštují například i v palírně v Samotiškách na Olomoucku. „Je toho opravdu strašně málo. Tak pětina toho, co bývá v jiných letech. Lidé dovezou jen pár bedýnek, přes den tam jen postávám. Sem tam někdo přijde. Ovoce je prostě letos málo,“ potvrzuje majitel palírny v Samotiškách Josef Jašek.

Sezona moštování bude trvat ještě zhruba do první poloviny listopadu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související