Namísto jabloní pole s řepkou či obilím. Pěstovat ovoce se zemědělcům nevyplácí, sady proto značně redukují

21. únor 2023 11:42

V Česku ubývá ovocných sadů a výjimkou není ani Olomoucký kraj. Pěstitelé z regionu kácejí i tuto zimu tisíce jabloní nebo višní, které by přitom mohly ještě nějaký čas plodit. Důvodem je dlouhodobá ztrátovost. Plochy sadů aktuálně zmenšují třeba ovocnáři zemědělského družstva Senice na Hané.

„Díváme se na likvidaci šestnáctihektarového sadu jabloní. Vidíme vykopávání kořenů,“ ukazuje vedoucí sadů zemědělského družstva Senice na Hané Jaroslav Mačkal, který stojí na okraji obce Vilémov a dívá se na rozlehlou plochu, kde ještě nedávno rostly jabloně.

Teď už tu po stromech zbyly jen hromady větví čekající na štěpkování. „Ještě jsme likvidovali devět hektarů višní a jeden hektar červeného rybízu. Procentuálně u nás bude sklizeň jádrovin zhruba o 15 až 20 % dolů,“ dodává Mačkal.

Farmářské ceny zhruba 10 roků oscilují kolem stejných hodnot, ale vstupy do provozuvyrostly astronomicky nahoru.
Jaroslav Mačkal, vedoucí sadů zemědělského družstva Senice na Hané

Pěstování ovoce se dlouhodobě nevyplácí. Ztrátovost v poslední době ještě prohloubily vysoké náklady na energie. „Farmářské ceny zhruba 10 roků oscilují kolem stejných hodnot, ale bohužel vstupy do provozu ovocnářství a celkově do zemědělství vyrostly astronomicky nahoru,“ konstatuje Mačkal.

Část sadů letos likvidují třeba i v ovocnářství v Klopině na Šumpersku. „V letošním roce snižujeme o dalších 40 hektarů. Z naší výměry to činí zhruba 20 % a myslím si, že na změnu situace už je prakticky pozdě. To znamená, že v příštím roce bychom snížili výměru o dalších 20 %, takže během dvou let se dostaneme na poloviční výměru,“ potvrzuje jeho vedoucí Michal Horáček.

Na postupný úbytek sadů dlouhodobě upozorňuje třeba i Ovocnářská unie České republiky. Podle jejího předsedy Martina Ludvíka čeští pěstitelé jen tuto zimu zlikvidují zhruba 10 % ploch s ovocnými stromy. Nahradí je hlavně obilniny nebo řepka.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio