Ve vojenském prostoru Libavá se v těchto dnech koná jedno z největší společných cvičení českých a amerických vojáků

11. květen 2024 10:10

Jedno z největších společných cvičení českých a amerických vojáků se odehrává v těchto dnech ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku.

Má název Immediate Response a účastní se ho více než tisícovka příslušníků mechanizované brigády z Hranic a jízdního pluku Národní gardy ze Západní Virginie v USA. Cvičení je součástí rozsáhlé operace Defender 24, která má prověřit rychlé nasazení amerických sil přes oceán v případě ohrožení některého ze spojenců.

Veškerou techniku si Američané přivezli svoji. Stovky bojových a obrněných vozidel transportovali ze skladů z Německa. „Toto cvičení nám dalo příležitost překročit oceán a spolupracovat s jednotkami, se kterými bychom normálně nikde necvičili. To, že tady jsme, nám dává možnost otestovat si vzájemné schopnosti, logistiku, zásobování a taky komunikaci,“ popisuje Kevin Hoffman, velitel amerického praporu.

Podle Václava Vlčka velitele z Velitelství pro operace jde o jedno z největších společných cvičení s americkou stranou. „S Američany to bude asi historicky největší. Je tu celkem 800 vojáků z americké armády, převážně Národní garda. Počítáme s tím, že v budoucnu budou cvičení ještě větší,“ uvádí Vlček.

Česká armáda má podle velitele 7. mechanizované brigády z Hranic Miroslava Vybíhala jiné taktiky boje a taky jinou techniku. Jde o to společně se s Američany sladit. „V současné době se přibližujeme z analogového světa do digitálního. To znamená, že máme už radiostanice stejného typu, kterými disponují americké ozbrojené síly, a tudíž jsme schopni mezi sebou navzájem komunikovat i v utajeném módu,“ vysvětluje Vybíhal.

Na Libavé budou vojáci společně operovat do 18. května, vzájemná spolupráce vyvrcholí čtyřiadvacetihodinovým cvičením.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související