Rád dělám věci, které dávají smysl, říká majitel palírny TŌSH v Těšeticích Jiří Omelka

21. leden 2024

V Těšeticích vyráběla první československou whiskey potravinářská firma Seliko. A nevedlo se jí vůbec špatně. Právě na její tradici se rozhodl před sedmi lety navázat Jiří Omelka. „První čtyři sudy jsme udělali podle receptur ze sedmdesátých let,“ upřesňuje. Důraz klade na lokální suroviny.

Vyrábějí nejen whiskey, ale také gin a tři další likéry. Mezi nimi Jakamarus, známý svou jemnou, kořeněnou chutí. „Jde o původní recepturu,“ zdůrazňuje Jiří Omelka, a vypráví o pražském lékárníkovi Jiřím Křížovi, který prodával bylinné extrakty k léčbě žaludečních potíží ještě za dob Rakouska-Uherska. Z těch pak vznikla receptura Jakamarusu.

 

Ve sklepě těšetické palírny, jehož některé části jsou ze 16. století, stojí unikátní muzeum v obří rozpůlené kádi o objemu 12 tisíc litrů. Prohlédnout si můžete řadu fotografií a dokumentů. A také výrobní list číslo 1 z roku 1973, ve kterém se píše, že se vyrobilo 2815 litrů absolutního alkoholu sladového destilátu.

„Ve sklepech máme takové malé Skotsko, protože je v nich chladno a dost vlhko. Na stěnách můžete vidět černou plíseň, která roste z alkoholových výparů,“ vysvětluje Jiří Omelka. V řadách nad sebou a vedle sebe leží sudy, které si dovážejí od vinařů z jižní Moravy. Rozbední je, vybrousí, upečou, vypálí, zase dají dohromady a použijí.

V pátky pořádají v těšetické komunitní palírně exkurze s degustací. Návštěvníky provedou všemi prostory, představí jim výrobní procesy a vysvětlí pojmy jako zápara, přestupník, epoleta, destilační síň nebo andělský podíl.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.