Realitní trh v Česku díky zlevnění hypoték opět ožívá. Výjimkou není ani Olomouc, kde se zvyšuje zájem o byty

26. duben 2024 11:45

V Olomouci znovu ožívá poptávka po vlastním bydlení. Zatímco v předchozích dvou letech se zájem o byty kvůli vysokým úrokovým sazbám a nedostupným hypotékám snížil, teď se trend podle realitních makléřů znovu obrací.

Například podle analýzy portálu Valuo, který zpracovává data katastru nemovitostí a veřejných inzercí, se loni se v České republice prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015.

Ruku v ruce s tím naopak vzrostl zájem o nájemní bydlení, což zvedlo ceny nájmů právě i v Olomouci. Od konce loňského roku se ale situace začala pomalu měnit. Díky zpomalování inflace v Česku totiž Česká národní banka začala postupně snižovat úrokové sazby. Lidé, kteří koupi bytu v minulých letech odložili, se tak začali na realitní trh postupně vracet.

Spousta rodin, které si nemohli dovolit nebo netroufli vzít hypotéku, se teď do toho vracejí s vidinou, že hypoteční trh bude mít klesající trend,“ uvedl šéf Hanácké realitní kanceláře Petr Korytar.

Na realitním trhu v Olomouci se rostoucí zájem o byty podle realitních makléřů projevuje hlavně tím, že se nabízené byty daří prodávat rychleji. V předchozích dvou letech často prodávající na zájemce čekali dlouhé měsíce a někdy je to donutilo i snížit nabídkovou cenu. To se týkalo hlavně starších bytů. Teď už se o ty stejné nebo podobné byty zájemci aktivně hlásí, makléřům přibývají prohlídky a prodeje jsou daleko rychlejší.

Můžeme tedy očekávat růst cen bytů? Nejen na to odpovídala redaktorka zpravodajství Jana Beránková. Poslechněte si.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Nejnovější zprávy