77 let od konce druhé světové války v Evropě. Co se v tu dobu odehrávalo v Olomouci?

8. květen 2022

V neděli 8. května si připomínáme 77. výročí konce druhé světové války. Olomouc a její okolí osvobodil čtvrtý ukrajinský front pod velením generála Andreje Jeremenka.

O detailech závěru světového konfliktu mluvil pro Český rozhlas Olomouc historik Pavel Kreisinger. „Máme tady průběh bojů vojsk čtvrtého ukrajinského frontu pod vedením armádního generála Jeremenka, který se účastnil známé ostravské operace,“ ukazuje nad mapou. Původní plán ani nebyl dobýt Ostravu, ale přesunout se na Olomouc, která byla nacisty vyhlášena jako pevnostní město,“ uvádí Kreisinger.

Jakým způsobem vypadala Olomouc na konci války? „Olomouc byla hájená Němci, byla tu početná posádka. Němci sice 1. května zrušili prohlášení o ‚pevnosti Olomouc‘, nicméně i přesto to tu tvrdě hájili. Boje probíhaly až do večerních hodin 8. května, masivní oslavy pak začaly o den později,“ dodává historik.

Historik Pavel Kreisinger

Do osvobození se zapojili i Češi. „Ale nedošlo k nějakému hromadnému květnovému povstání tak, jak ho známe z Přerova. Nicméně tu existovaly odbojové organizace, které se zapojovaly, snažily se komunikovat s Rudou armádou a dávat jim nějaké podklady a nákresy toho, kde jsou v Olomouci vystavěna různá opevnění,“ říká Kreisinger.

Do takového odboje se zapojil i Jaroslav Pavelčák, velitel Moravské brigády, po kterém je v Olomouci pojmenována jedna z ulic. Pavelčák zahynul 8. května, když se dostal pod palbu při přenášení informací.

„Boje probíhaly až do večerních hodin 8. května, masivní oslavy pak začaly o den později.“ 
Historik Pavel Kreisinger

Jak moc byla Olomouc po válce poničena? A jak vypadala místní odplata Němcům? Poslechněte si kompletní rozhovor Barbory Sonnkové s historikem Pavlem Kreisingrem.

autor: bas
Spustit audio