90letou radnicí města Jablonec nad Nisou

Zářijová Putování Libereckým krajem s Markem Řeháčkem a Jaroslavem Hořením se odehrávají v prostorách jablonecké radnice, od jejíhož dokončení uplynulo v roce 2023 90 let.

V roce 2023 uplynulo 90 let od prvního zasedání zastupitelstva v nové jablonecké radnici, výročí si město Jablonec nad Nisou připomnělo v rámci zářijových Dnů evropského dědictví. A naši cestovatelé, Marek Řeháček a Jaroslav Hoření, se ten měsíc pohybovali právě tam. Nejprve se vrátili do minulosti a připomněli, jak se budova stavěla.

V dalším díle zavítali do věže jablonecké radnice, kde byla v sobotu 16. září k vidění „ouřednická kancelář“ v podobě, jak vypadala před 90 lety v době zahájení provozu radnice.

Věnovali se také materiálům, které architekt Winter použil ve foyer monumentální budovy, a projeli se páternosterem do hlavního jednacího sálu.

V poslední části svého zářijového putování prostory devadesátileté jablonecké krásky Nové radnice vystoupali na její vyhlídkovou věž.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.