Amatérský fotbal skomírá a s ním i život na venkově, posteskl si předseda klubu v Hodolanech Martin Čechovský

Předseda FC Sigma Hodolany Martin Čechovský se před pár lety zasloužil o fungování nejstaršího fotbalového klubu v Olomouci. Fotbalu věnuje až 120 hodin měsíčně. O tom, že svou práci dělá poctivě a srdcem, není pochyb.

„Tím, že jsme v Hodolanech začínali před čtyřmi léty téměř od nuly, bez financí, zastávám v našem oddílu funkci předsedy, asistenta trenéra, údržbáře i sekám trávu. Dělám vše, co je potřeba, ale nestěžuji si. Strašně mě ta práce naplňuje,“ vypráví Martin Čechovský.

Hodolany byly jako sportovní oddíl založen už v roce 1912, hráli zde především dělníci ze staré továrny Kosmos. Fotbalem se bavili, stejně jako jejich následovníci v současné době. „Hodolany bývaly městem dělníků a chudých lidí, velcí patrioti a příznivci fotbalu, jak jsem se dočetl v knize Dějiny zapomenutého města Hodolan,“ popisuje předseda FC Sigma Hodolany.

Martinu Čechovskému proto není lhostejné, že amatérský fotbal na některých vesnicích skomírá. „Někdy jsem jak v Jiříkově vidění, když vidím, v jakých podmínkách ještě některé kluby dělají fotbal. Lidé, co to vedou, jsou obrovští srdcaři,“ dodává.

Své první fotbalové krůčky Martin Čechovský udělal na hodolanském hřišti. V sedmi letech se s rodiči odstěhoval na Nový Svět, kde se jeho otec stal spoluzakladatelem fotbalového klubu benjamínků Sokol Nový Svět. Jak se vyvíjela jeho další kariéra, jak vnímá současnou dětskou generaci a jaké bylo setkání s fotbalovou legendou Antonínem Panenkou, uslyšíte v rozhovoru.

autor: cho
Spustit audio