Amatérští filmaři stříhali v Olomouci pod vedením Petra Zelenky krátké filmy inspirované Rozlomenou dobou

12. listopad 2018

Miroslav Krobot, Pavel Liška, Petra Špalková nebo Barbora Poláková, to jsou jen některá hvězdná jména obsazená do třech unikátních krátkých filmů, které jsou inspirované výstavou Rozlomená doba v Muzeu umění Olomouc. O víkendu společně společně s jejich autory stříhal natočený materiál režisér Petr Zelenka.

U střihačského pultu nad hrubým materiálem debatují Petr Zelenka, sedmnáctiletý gymnazista Daniel Dandul a jeho tatínek Ivo Dandul, profesí programátor. Pro Petra Zelenku je spolupráce s nadšenými filmovými amatéry nová zkušenost. „Dan předtím nějaké krátké amatérské filmy dělal, ale tohle je úplně specifická spolupráce, protože ten Dan tady má svého tatínka, který ten scénář napsal. To je pro mě něco úplně vzácného, představa, že bych takhle spolupracoval se svým tatínkem, mi přijde úžasná. Najednou máte dvě supervize, jedna jsem já a druhá je ten tatínek,“ říká režisér.

Daniel a Ivo Dandulovi pracují na krátkém filmu ve společně s Petrem Zelenkou

Natáčení v olomoucké čajovně trvalo jeden den. Daniel si poprvé vyzkoušel vést profesionální štáb filmařů a hlavně herců, v tomto případě Jana Dolanského a Petru Špalkovou. „Snažili se co nejvíc spolupracovat, ale celkově ukočírovat třeba 15 lidí na placu, to zas není taková sranda. Člověk je tam všechny musí přeřvat, chce to trochu autority, což jsem si donedávna myslel, že vůbec nemám, ale naštěstí se mi to povedlo,“ komentuje mladý filmař.

Tatínek Ivo mi naznačil zápletku: „Je to nějaký guru, který provádí duchovní očistu, a zápletka je v tom, že se tam potká se svou bývalou manželkou. Tou duchovní očistou projdou oba dva, každý trochu jiným způsobem.“

Hudbu ke všem krátkometrážním filmům bude mít na starost za čtrnáct dní producent Jan Muchow. Snímky lidé uvidí poprvé na slavnostním večeru 27. ledna, který ukončí výstavu Rozlomená doba. Ta mapuje vznik moderního výtvarného umění ve střední Evropě.

autor: bam
Spustit audio

Související