Andrej Babiš navštívil Olomoucký kraj. Zabýval se otázkami dopravy i kůrovcovou kalamitou

21. červen 2018

Doprava, kanalizace, čistírny odpadních vod nebo kůrovec. To byla hlavní témata včerejší návštěvy vládní delegace v Olomouckém kraji. Designovaný premiér Andrej Babiš společně s některými ministry v demisi navštívil krajské město i další místa.

„Ta hlavní chyba byla, že jsme nepostavili dálniční síť a rychlovlaky,“ reaguje designovaný premiér Andrej Babiš na otázku ohledně situace na Jesenicku. Platy v regionu jsou nízké a mladí lidé se stěhují za prací do měst.

Vláda podle něj pracuje na nových zákonech a tlačí na Ředitelství silnic a dálnic, aby výstavbu důležitých dopravních staveb urychlila. „Dopravní infrastruktura je hlavní problém, hlavně obchvat Přerova. Bylo by velice nešťastné, kdybychom příští rok otevřeli ten kus dálnice a ještě více zkomplikovali život obyvatelům Přerova,“ uvedl Babiš.

Právě dostavba dálnice D1 kolem Přerova je podle designovaného premiéra hlavní prioritou v Olomouckém kraji. Řešit chce také dálniční propojení Křelova se Slavonínem a silnici z Mohelnice do Starého Města. „My máme na stole asi 450 kilometrů obchvatů za 130 miliard, to je dnes hlavní problém, nejenom tady v Olomouckém kraji,“ dodává.

V obcích chybí miliardy na investice

Hejtmanství předložilo vládní delegaci výsledky dotazníkového šetření v městech a obcích. To ukázalo, že samosprávy potřebují na investice přibližně 35,5 miliardy korun. Jde hlavně o kanalizace a čistírny odpadních vod, silnice a chodníky, vodovody, sportoviště nebo ochranu před povodněmi.  Premiér chce dokument využít jako podklad při plánování investic.

„Neslibujeme, ale potřeba i plánovat, protože v momentě, kdy získáme peníze na ten projekt, tak ten čas mezi možností to financovat a realizací je strašně dlouhý – tři, čtyři až pět let,“ komentuje Andrej Babiš.

Velkým problémem Olomouckého kraje je kůrovcová kalamita. Lesy České republiky a firmy, které pro ně dřevo těží, teď mají podle Babiše za úkol zajistit lidi: „My jako stát děláme maximum proto, pokud ty lidi nenajdeme v rámci úřadu práce v Čechách, abychom tyto lidi zabezpečili a aby mohli urychleně začít pracovat.

Kvůli kůrovci zřídil předseda vlády krizový štáb.

autor: mot
Spustit audio