Arcidiecézní charita Olomouc vydala diář na rok 2021 s kresbami a krátkými zprávami dětí z Haiti a Ukrajiny

Jak arcidiecézní charita pomáhá ukrajinským dětem, jsme se zeptali mluvčí Dagmar Jurčíkové a koordinátorky Khrystyny Novodvorské. 

„Na Ukrajině pomáhá Arcidiecézní charita Olomouc hlavně prostřednictvím několika humanitárních projektů jako Studijní fond a Vánoční balíček. Projekty jsou zaměřeny zejména na pomoc opuštěným dětem, které jsou úplní sirotci, nebo ani nevědí, kde jejich rodiče žijí nebo odkud samy pocházejí. Snažíme se, aby tyto děti vystudovaly školy a sociálně se začlenily,“ seznamuje nás s činností zaměřenou na pomoc Ukrajině PR pracovnice charity Dagmar Jurčíková.

„Na Ukrajině sociální služby začínají, a naším partnerům se proto snažíme pomáhat nejen finančně, ale i předáváním zkušeností,“ dodává koordinátorka Khrystyna Novodvorská. „Na Haiti podporujeme projekt adopce na dálku a výtěžek z kalendáře tady pomůže v projektu Střecha nad hlavou. Problémem je tam zdravotní péče a neexistující sociální systém, lidé tam nemají obydlí a tato země je také neustále sužována živelnými pohromami, které zde přispívají k hladomoru,“ říká Dagmar Jurčíková. Více o pomoci, zážitcích z pracovní cesty na Ukrajinu i podobě diáře se dozvíte, pokud si poslechnete rozhovor.

Spustit audio