Armáda si ve Štěpánově u Olomouce slavnostně převzala 41 nových tatrovek

21. červenec 2017

Místo starých modelů Praga V3S dostanou vojáci zbrusu nové tatrovky. Slavnostně si je armáda převzala ve Štěpánově na Olomoucku. Posádka má být v nových vozidlech ve větším bezpečí. Ministerstvo obrany bude v obnově vozového parku pokračovat i v následujících letech.

Dvě vojenské jednotky dostanou celkem 41 nových tater, konkrétně model T815. Ministerstvo obrany každý rok vymění ve svém vozovém parku zhruba stovku těchto strojů.

Nové vozy poputují k jednotkám do Hranic a do Žatce. Budou nasazené jak v tuzemsku, tak v zahraničí.

„Přepravují minometné jednotky a minomety, ať už na korbě, nebo tažené za valníkem. Je to všestranné, velmi vyspělé vozidlo. Je určeno k použití jak v klasických vojenských operacích, tak i v zahraničních misích,“ říká o nových tatrách ředitel sekce podpory ministerstva obrany Jaromír Zůna.

Podle ministra obrany Martina Stropnického z Hnutí ANO bude armáda v obměně techniky pokračovat.

Armáda přebírá nové tatrovky ve Štěpánově

„Tato dodávka představuje hodnotu více než 600 milionů korun a v příštích letech samozřejmě chystáme další dodávky. Tatrovek má armáda v nejrůznějších modifikacích zhruba tři tisíce,“ uvedl Stropnický.

Moderní vozidla mají zvýšit bezpečnost vojenských posádek

Nové modely podle obchodního ředitele dodavatelské firmy Davida Pipala lépe ochrání také posádku.

Armáda přebírá nové tatrovky ve Štěpánově

„Pro příklad zmíním dlouhou pancéřovanou kabinu, která je svým způsobem unikát,“ říká Pipala k bezpečnosti vozů.

Armáda aktuálně chystá jinou nákladnou zakázku. Speciální komise nedávno testovala ve vojenském prostoru Libavá pásové bojové vozy. Během několika let jich koupí přes 200 a utratí za ně asi 50 miliard korun.

autor: ahe
Spustit audio