Armáda výrazně omezila vstup do výcvikových prostorů. Na Libavsku to ovlivnilo tisíce lidí

2. březen 2016

Česká armáda zpřísnila vydávání povolenek ke vstupu do vojenských prostorů. Na Libavsku se teď bez nich musí obejít tisíce lidí.

Armáda se tak rozhodla poté, co počátkem letošního roku radikálně zmenšila většinu újezdů. Nelíbí se to ale stovkám lidí z obcí v okolí vojenského výcvikového prostoru Libavá na Olomoucku.

Nové nařízení jim komplikuje třeba dojíždění do zaměstnání. Starostové okolních obcí o tom proto chtějí znovu jednat se zástupci armády.

Jaromír Vávra je jedním z mála lidí, kterým se podařilo povolenku ke vstupu do prostoru získat. Přebírá ji právě na vojenském újezdě ve Městě Libavá.

„Potřebuji to ke služební činnosti, protože máme na starosti některé objekty střelnic a tak dále. Máme tam na starost údržbu, odpadky, úklid komunikace,“ říká.

Další lidé z okolních obcí ale to štěstí nemají. Správa újezdu chce letos zredukovat počet povolenek ze současných osmi na tři tisíce.

„Je to hodně zpřísněno. Musí se to dokládat pracovní smlouvou. Nebo ti, kteří byli vyčleněni v rámci optimalizace, tak na základě občanského průkazu,“ potvrzuje jeho úřednice Karla Rybíkárová.

Čtěte také

Lidé třeba z nedalekých Norberčan tak musí na cestě do Olomouce počítat s 20 kilometrů dlouhou zajížďkou. Z 30 žádostí získal povolenku k průjezdu prostorem prozatím jediný člověk z její obce.

„Je to katastrofa. Protože my nemáme obchod, nemáme hospodu, nemáme nic. Když si chtějí lidé zajet nakoupit v sobotu do Olomouce, tak to musí jedině objíždět,“ tvrdí Marie Vališová. Starostka nedalekých Norberčan volená za KSČM.

Josef Dřímal správce vojenského újezdu Libavá na to reaguje: „Ten civil v tomto území, určeném pro obranu státu, podle zákona nemá co dělat.“

Starostové z Libavska s tím ale nesouhlasí a kvůli povolenkám teď chtějí znovu svolat společné jednání se zástupci armády.

autor: kra
Spustit audio