Ateliér – rozhlasová tvorba naživo

15. květen 2014

Jak vzniká rozhlasová hra? Co trápí herce při natáčení? Kolik úsilí stojí tvůrce dobrý dokument? A má vůbec smysl dnes poslouchat rozhlas? I takové otázky si už druhým rokem pokládají organizátoři a návštěvníci poslechových večerů pro veřejnost, takzvaných Ateliérů. Ty pořádá Český rozhlas Olomouc, Tvůrčí skupina Olomouc Českého rozhlasu a Katedra divadelních, filmových a mediálních studií při Filozofické fakultě Univerzity Palackého.

Během čtyř uplynulých setkání se tak mohli zájemci o rozhlasovou tvorbu dozvědět o současném slovenském dramatu, nahlédli do kuchyně pražských dokumentaristů, poslechli si historické a v lecčems objevné monodrama, nebo poměřili svoje posluchačské zkušenosti s moderní zahraniční dramatickou tvorbou.

Každý z Ateliérů přitom obohatili hosté z řad rozhlasových profesionálů, herců, autorů či účinkujících. O svých zkušenostech s tvorbou na rozhlasových vlnách promluvil například herec Jiří Lábus, režiséři Petr Mančal, Martin Hvišč či Michal Bureš, dramaturgyně Slovenského rozhlasu Beáta Panáková, dokumentarista Daniel Moravec, autorka Milena Štráfeldová a další.

Pozadu nezůstali ani rozhlasoví kritici a studenti. Právě ti se pod vedením autorky, dokumentaristky, pedegožky a rozhlasové teoretičky Andrey Hanáčkové na olomouckých Ateliérech výrazně podílejí.

Pořad má tak podporu nejen na portálu Radiodock.cz, který se zabývá reflexí současné radiofonní tvorby, ale také na akademické půdě, kde studenti o jednotlivých tématech a počinech diskutují. Někteří z nich měli příležitost své postřehy přednést veřejně právě při těchto setkáních.

Na své si fanoušci „radioaktivity“ přijdou také v roce 2014. Pořad Ateliér v něm představí vize Českého rozhlasu pro budoucnost, ohlédne se za úspěšným Rokem rozhlasu, kterým ČRo v roce 2013 slavil 90. výročí od zahájení vysílání. Na návštěvníky našeho studia se budou opět těšit hosté z řad rozhlasových profesionálů i teoretiků, za pořadatele režisér Tomáš Soldán. Ateliéry rozezní to nejzajímavější ze současné rozhlasové tvorby – nejen české.

Přijďte na vlastní kůži prožít příběh rozhlasového dramatu či dokumentu...

Čemu se věnovaly Ateliéry minulé:

Ateliér I – Současná slovenská rozhlasová tvorba

7. listopadu 2012, 19.00, Divadlo hudby Olomouc

pořad: Fin Kennedy: Zmiznúť navždy (81‘)
hosté: Beáta Panáková, dramaturgyně SRo, Martin Hvišč, režisér SRo, Dušan Kozák, mistr zvuku

Ateliér II – Podoby Arabské noci na divadle a v rozhlase

22. ledna 2013, 19.00, Studio 1 Českého rozhlasu Olomouc

pořad: Roland Schimmelpfennig: Arabská noc (60‘)
hosté: Petr Mančal, režisér ČRo, Jiří Lábus, herec, Petr Kofroň, skladatel

Ateliér III – Monodrama: Jeden herec, jeden hlas

19. března 2013, 19.00, Divadlo hudby Olomouc

pořady: Roman Sikora: Smrť talentovaného prasaťa (40‘), Milena Štráfeldová: Osamělé večery Dory N. (45‘)
hosté: Milena Štráfeldová, autorka, Michal Bureš, režisér

Ateliér IV – Dokument napříč generacemi

16. října 2013, 19.30, Studio 1 Českého rozhlasu Olomouc

pořady: Daniel Moravec: Než se setmí (42‘), R. Kvasničková a I. Pustějovská: Pomáhám, tedy jsem (45‘)
hosté: Daniel Moravec, dokumentarista ČRo, Andrea Hanáčková, dokumentaristka, Radoslava Kvasničková a Ivana Pustějovská, autorky

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.