Tomáš Soldán

slovesný režisér

Od roku 2012 jsem jedním z režisérů Českého rozhlasu.

Narodil se v roce 1983 v Boskovicích.

S Českým rozhlasem spolupracuje už od dob studií na JAMU. 

Absolvoval obor Tvorba textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka a pod vedením Antonína Přidala Rozhlasovou a televizní dramaturgii a scenáristiku na JAMU. Studoval na Real Escuela Superior de Arte Dramático v Madridu. S Českým rozhlasem spolupracuje od dob studií v Brně.

Jako režisér připravuje literární a dramatické pořady pro regionální stanice Olomouc a Ostrava i celoplošné stanice Dvojka, Vltava, Plus.
Kromě klasické rozhlasové tvorby se snaží věnovat i specifičtějším metodám práce - v roce 2016 řídil živě provedenou hru Poločas vertikály, jejíž děj se odehrává ve věži olomoucké katedrály svatého Václava. V roce 2019 pak hru Tankreda Dorsta Legenda o nebohém Jindřichovi, která úzce spojuje herecký projev s hudební linií příběhu. Obě hry vznikly ve spolupráci s hudebníkem Tomášem Vtípilem. Na několika pořadech spolupracoval se zpěvačkou Monikou Načevou.

Do roku 2013 byl členem brněnského divadla D’ Epog. Od roku 2014 se podílí - spolu s Ondřejem Novotným, Petrem Míkou a Václavem Marholdem – na tvorbě nezávislé divadelní skupiny Masakr Elsinor. Spolupracuje s pražským divadlem X10 a zahraničními soubory – maďarskou skupinou Kompánia, lotyšským divadlem Dirty Drama, polským Teatrem Jednego Wiersza a britskou společností International Arts Partnership.
Tíhne k poezii.

Všechny články

Stránky

Sledujte nás

Kolegové