Bába z chleba
Kdo by neznal rčení, že dobrá hospodyňka pro pírko i za plot skočí. Možná ještě více hospodárné byly naše babičky v kuchyni. Jak dokládá recept Vladimíry Jakouběové na bábu z chleba.
Usušený chléb utlučeme a prosejeme; na pekáč dáme kousek sádla nebo másla (na talíř chleba počítáme jednu lžíci omastku), chléb na tom osmažíme do růžova, přidáme lžičku strouhaných jadérek ze švestek nebo meruněk (používaly se jako levná náhražka mandlí). Prochladlý chléb pokropíme mlékem, aby zvlhnul.
Vymažeme rendlík nebo formu omastkem, vysypeme moukou, do ní dáme vrstvu toho chleba, posypeme trochou skořicového cukru, na to dáme vrstvu na plátky nakrájených jablek, posypeme to opět cukrem se skořicí, pokropíme dobrou kyselou smetanou, dáme opět vrstvu chleba atd., až jest forma plná. Na povrch musí přijíti chléb. Ten poklademe kousky másla a volněji asi 3/4 hodiny pečeme. Upečený vyklopíme a posypeme cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.