Barista Robert Vašut: Káva se může stát láskou na celý život

2. červenec 2018

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Vybrat si tu dobrou a kvalitní není úplně jednoduché. Kterou kávu tedy pít a podle čeho vybírat?

„To je obrovské téma, ale podle mě je nejdůležitější chuť. Lidé, kteří pijí kávu slazenou nebo s mlékem, by měli postupně ubírat cukr a mléko. Teprve pak poznají nevídané možnosti, které káva může nabídnout,“ vysvětluje barista Robert Vašut.

Existují různé druhy a odrůdy kávy a každá z nich má svou nezaměnitelnou chuť. To, jak káva chutná, ovlivňuje také způsob mletí. „Například káva pěstovaná v Brazílii nebo Kolumbii má nádhernou sladkost, v Africe je káva zemitá, ale přitom si můžeme uvědomit nádhernou jiskrnatost ovoce, káva pěstovaná v Indonésii je také zemitá, ale má chuť dubového dřeva a tabáku,“ popisuje Vašut.

V České republice je hodně oblíbený „turek“. Lidé, kteří ho mají rádi, by si ho ale měli vychutnat v co nejkratší době, aby se do vody neuvolňovaly třísloviny, které jsou těžké pro žaludek. Proč se instantní kávy vyrábějí z té nejméně kvalitní kávy, zda také záleží na kvalitě vody nebo na tom, v čem se káva podává, se dozvíte v rozhovoru

autor: cho
Spustit audio