Barista Robert Vašut: Káva se může stát láskou na celý život
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Vybrat si tu dobrou a kvalitní není úplně jednoduché. Kterou kávu tedy pít a podle čeho vybírat?
„To je obrovské téma, ale podle mě je nejdůležitější chuť. Lidé, kteří pijí kávu slazenou nebo s mlékem, by měli postupně ubírat cukr a mléko. Teprve pak poznají nevídané možnosti, které káva může nabídnout,“ vysvětluje barista Robert Vašut.
Existují různé druhy a odrůdy kávy a každá z nich má svou nezaměnitelnou chuť. To, jak káva chutná, ovlivňuje také způsob mletí. „Například káva pěstovaná v Brazílii nebo Kolumbii má nádhernou sladkost, v Africe je káva zemitá, ale přitom si můžeme uvědomit nádhernou jiskrnatost ovoce, káva pěstovaná v Indonésii je také zemitá, ale má chuť dubového dřeva a tabáku,“ popisuje Vašut.
V České republice je hodně oblíbený „turek“. Lidé, kteří ho mají rádi, by si ho ale měli vychutnat v co nejkratší době, aby se do vody neuvolňovaly třísloviny, které jsou těžké pro žaludek. Proč se instantní kávy vyrábějí z té nejméně kvalitní kávy, zda také záleží na kvalitě vody nebo na tom, v čem se káva podává, se dozvíte v rozhovoru
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.