Barista Robert Vašut: Káva se může stát láskou na celý život
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Vybrat si tu dobrou a kvalitní není úplně jednoduché. Kterou kávu tedy pít a podle čeho vybírat?
„To je obrovské téma, ale podle mě je nejdůležitější chuť. Lidé, kteří pijí kávu slazenou nebo s mlékem, by měli postupně ubírat cukr a mléko. Teprve pak poznají nevídané možnosti, které káva může nabídnout,“ vysvětluje barista Robert Vašut.
Existují různé druhy a odrůdy kávy a každá z nich má svou nezaměnitelnou chuť. To, jak káva chutná, ovlivňuje také způsob mletí. „Například káva pěstovaná v Brazílii nebo Kolumbii má nádhernou sladkost, v Africe je káva zemitá, ale přitom si můžeme uvědomit nádhernou jiskrnatost ovoce, káva pěstovaná v Indonésii je také zemitá, ale má chuť dubového dřeva a tabáku,“ popisuje Vašut.
V České republice je hodně oblíbený „turek“. Lidé, kteří ho mají rádi, by si ho ale měli vychutnat v co nejkratší době, aby se do vody neuvolňovaly třísloviny, které jsou těžké pro žaludek. Proč se instantní kávy vyrábějí z té nejméně kvalitní kávy, zda také záleží na kvalitě vody nebo na tom, v čem se káva podává, se dozvíte v rozhovoru
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://olomouc.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://olomouc.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.